Sheikha Mayassa bint Hamad al-Thani is de vrouw die 140 miljoen betaalde voor een triptiek

Vorige week werd een nieuw record op het gebied van kunstveilingen bereikt. Een triptiek van Francis Bacon, met daarop afbeeldingen van zijn vriend Lucian Freud bracht ruim 140 miljoen dollar op. De koper van het werk bleef onbekend, maar is dat niet meer. Het is Sheikha Mayassa bint Hamad al-Thani, de zus van de emir van Qatar, het schatrijke landje dat ook al de rechten kocht om in 2022 de wereldkampioenschappen voetbal te organiseren. De 30 jaar oude Sheikha staat aan het hoofd van de organisatie die van Qatar ook een leidend land op het gebied van kunst moet maken. Daartoe besteedt zij grote sommen geld op veilingen om een collectie bij elkaar te kopen. Haar jaarbudget om kunst te kopen zou 1 miljard dollar per jaar bedragen142 miljoen voor drieluik Francis Bacon

Bron(nen):   Daily Telegraph      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. DiscuJohn

  De koppen op wel.nl worden steeds langer…

  • RHK

   Tja, dat krijg je als de naam van de dame in kwestie al een volledige regel in beslag neemt

   (in antwoord op DiscuJohn)
   • DiscuJohn

    Da’s ook weer zo… Maar het lijkt ook een nieuwe journalistieke trend. Het viel me ook al op bij andere media. ‘Man bijt hond’ wordt steeds vaker ‘Dit is de hond die die ene man heeft gebeten’. Enfin, niet heel belangrijk of interessant allemaal, alleen opvallend.

    (in antwoord op RHK)
 2. Kopje thee

  Tsja, als je zelf niets aan cultuur produceert moet je lappen, hè. En daar zijn ze goed in, daar in Qatar.

 3. marianne martens

  het klinkt cliché- matig, maar het blijft fascinerend hoe zo’n giga -giga -rijke familie niet veel verschilt met de families die zijn geschilderd in de Oudheid, Middeleeuwen, Gouden Eeuw en het nuutje. Ze zijn mooi en aantrekkelijk door hun Macht. Wonderlijk. De triptiek van Bacon, ook al fascinerend zo intrigerend. Deze vrouw heeft er kennis van en ws goede adviseurs.

  • Heldoppantoffels

   Waarschijnlijk heel bot van mij, maar ik vind het zonde van het geld. Geef dergelijk geld liever aan ‘nieuwe energie’, schoon water in arme landen etc etc. Dat gaat wat mij betreft natuurlijk ook op voor de exorbitante salarissen in het voetbal.

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    vindt het niet bot van je, een van mijn diepste wensen is ook dat er in de hele wereld groene energie is, dat we verantwoordelijk zijn voor alle levende soorten en dat we verantwoordelijk blijven voor afvalverwerking etc. Jammer genoeg zijn er hele andere krachtige stromingen in het debat die het de gewone burger niet gunnen en louter aan hun aandeelhouders en eigen zak denken. Kunstuitingen in de breedste zin kunnen in het leven wel heel troostend en inspirerend zijn. Ben het eens dat die bedragen knetter zijn. Bacon vond ik 45 jaar geleden overweldigend, net zoals Grosz, Klee en Afrikaanse kunst of een concert in het Concertgebouw terwijl er een stuk hout wordt doorgezaagd. Misschien is de triptiek een ode aan Alberti met het in perspectief schilderen. Ach, klets maar wat.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)

Reacties niet toegestaan