Macedoine, lammenadige, wiewauwde, gardekorps en vurrukkulluk: Kees van Kooten maakt een krankzinnig dictee

Van veel zinnen in het Groot Dictee was het niet eens de eerste vraag hoe ze moesten worden gespeld, maar allereerst wat ze betekenden. Kees van Kooten had de tekst gemaakt n wie dacht dat dat zou zorgen voor een geestige tekst kwam bedrogen uit; het was eerder een parodie op een dictee, zoveel rare woorden zaten er in. Twitter kwam gisteravond dan ook woorden te kort om het dictee en Van Kooten aan te vallen. Met slechts dertien fouten heeft Vlaming Dirk Bosmans (36) uit Brussel het dictee gewonnen. Hij maakte zeven spelfouten in  zag daarnaast zes taalfouten over het hoofd. De Nederlandse grafisch ontwerper Joke Beltman (49) uit Arnhem eindigde als tweede. Ook zij maakte 13 fouten, waaronder 8 spelfouten. Op de derde plaats met 15 fouten eindigde de 21-jarige Emilie Cardon uit Lokeren, deze Vlaamse is studente Biochemische Wetenschappen. Bij de prominenten werd de top 3 gevormd door poëzieperformer Maud Vanhauwaert (21 fouten, waarvan 14 spelfouten), hoogleraar Paul Schnabel (21 fouten, waarvan 16 spelfouten) en VRT-journaliste Ann de Bie (22 fouten, waarvan 13 spelfouten).

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Jannie Ooms

  Ik ben een groot fan van Kees van Kooten, maar ik vrees dat een vlaag van gekte hem overviel toen hij de opdracht kreeg om het Nationaal Dictee te maken. In het verleden heb ik altijd trouw meegedaan, maar de veelheid aan krankzinnige woorden die hij in het Dictee had verwerkt, was er de oorzaak van dat ik halverwege de pen heb neergelegd en afhaakte.

  Het Nationaal Dictee zou er, mijns inziens, moeten zijn voor iedere Nederlander die denkt de taal goed te beheersen. Het moet lekker pittig zijn, vol met valkuilen, maar niet zó moeilijk dat het onmogelijk wordt het Dictee min of meer foutloos te maken.

  Het was een gemiste kans, voor Kees!

 2. jan bosscher

  Ik kon er geen touw aan vastknopen.

 3. Pietje_Precies

  och altijd nog lolliger dan het Koningslied….

 4. Pragmaticus

  Zoals ieder jaar vond ik het weer vermakelijk en interessant. De woorden die ik niet kende (o.a. anakoloeten, zeugmata en polysyndetons) zijn voor mij een deel van de lol.
  De verhaspelingen die opgespoord moesten worden, waren wel zover doorgevoerd dat mij nu en dan de betekenis van de zin ontging, waardoor ik dan weer fouten ging maken. Fouten maken lukte me overigens ook zonder die verhaspelingen vrij aardig…

Reacties niet toegestaan