'Silence! I kill you!' - Lachen om het allerergste

Cultuur
door Admin
vrijdag, 17 september 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het kan een verademing zijn om over het allerergste te kunnen lachen. Maar dan moet er wel iemand in staat zijn daar een ijzersterke grap over te maken. Jeff Dunham kan het. Zijn Achmed the Dead Terrorist kan onheilspellend 'Silence! I kill you!' roepen en toch kan je daar hartelijk om lachen.
De Amerikaan Jeff Dunham (Dallas, 1962) is een niet onverdienstelijk stand-upcomedian en daarnaast een fantastisch buikspreker. Je ziet zijn lippen en keel nauwelijks bewegen. De expressie van de poppen is aanstekelijk en Dunham's timing geniaal, zodat je al snel vergeet dat je eigenlijk naar een vloekende en tierende Pinocchio zit te kijken. En een pop biedt je de mogelijkheid om grappen te maken waar je zelf waarschijnlijk niet mee weg zou komen. Zo vertelt Achmed dat een zelfmoord-trainee aan het oefenen ging en vervolgens zichzelf en daarmee het opleidingsgebouw opblies. 'Heb je er iets geleerd?' vraagt Dunham. 'Location, location, location!' roept Achmed. Ook de cynische Vietnam-veteraan Walter kan er wat van (kijk via zijn link vanaf de vijfde minuut voor een verfrissende kijk op zelfmoordterroristen).
Ooit hadden we hier in Nederland een cabaretprogramma dat op de zaterdagavond meer dan twee miljoen kijkers trok en waarin politici, radicalen en ander wereldnieuws efficint op de hak werden genomen. Het heette Kopspijkers. Toen iedereen nog bezig was de gebeurtenissen van 9/11 te verwerken, had dat programma de eerste grap. Willibrord Frequin (meesterlijk gestalte gegeven door Paul Groot) achtervolgde daarbij op zijn karakteristieke, opdringeringe wijze een angstige Bin Laden aan wie hij alleen maar wat vragen wilde stellen. Zoals gezegd, soms is het een opluchting om even te kunnen lachen om het allerergste..
Hoe het met Kopspijkers afliep, weet iedereen. Jack Spijkerman koos voor Talpa en het grote geld en geen enkel cabaretprogramma heeft ooit het succes van Kopspijkers evenaard. Je kunt je afvragen hoe sommige politici het in de peilingen zouden doen als ze week in week uit briljant gepersifleerd werden en daar miljoenen kijkers van zouden genieten. Gelukkig zendt de AVRO sinds afgelopen zaterdag weer een nieuwe serie Koefnoen uit (21:25). En wie kennis wil maken met Jeff Dunham's Spark of Insanity kan vanavond om 22:15 terecht bij Comedy Central.