Liever Hitler en achterlijke moslims dan een erectie

Je kunt bij de HEMA een taart laten maken met daarop een eetbare afbeelding van een foto die je zelf kiest en inlevert. Leuk. De Pers, de onderzoekendste krant van Nederland, laat de Enschedese kunstenares Loes ten Ascher aan het woord die de normen van de HEMA uitprobeerde. In de voorwaarden staat iets over 'binnen de wet' en zo, maar hoe gaat het echt?

Geen wereldschokkende vraag, wel grappig.
‘Ik had gedacht dat die tompouces met een Wilders-uitspraak er niet door zouden komen’, zegt kunstenares Loes ten Anscher. Toch staan ze er nu maar mooi, in een etalage in het hartje van de Enschedese binnenstad: de tompouces met de tekst: ‘De islamitische cultuur is achterlijk’. Ook te bewonderen in de op een winkel lijkende galerie: Hema-gebak met daarop een foto van de paus die een kind zoent en Hitlergroet-tompouces.
Alleen gebak met pornografische beelden kwam niet door de Hema-fototaart-selectie, zoals een taart met daarop een man met erectie. De regels voor de fototaarten staan trouwens diep verborgen op de Hema-website: foto’s voor gebak mogen niet in strijd zijn met de wet, goede zeden, en mogen geen religieuze inhoud hebben. Met die regels is de Hema blijkbaar soepel omgegaan.
De taart die de meeste pittige reacties oplevert, is die van de erectie-man. Deze werd niet door de Hema geleverd, maar hebben de kunstenaressen van gips nagemaakt. ‘Er was ook een vrouw die een jong meisje uitlegde wat een erectie was. Kijk, dacht ik, dit is waar je het voor doet'.Detect language » Hungarian
 
Egyes járókelők nevetnek, ha látják, a sütemények, mások irritált. A férfi besétált egy megjegyzést: nem ingerelt. "Az én reakcióm az volt, de ez nem a mi szándéka," mondja Tíz Anscher, a projekt jött össze Sophia sírt. Ő mutat a tortát, hogy befejezze a munka ezen a héten egy stúdióban Concordia Enschede. De ha nem akarja provokálni, hogy miért ez a projekt? Mély gondolat, ami mögött? Tíz Anscher "A gond az a kérdés: ki dönti mit lehet látni, és mit nem látsz? És szerettük volna látni, hogy egy tisztességes cég, mint Hema ott foglalkoznak vele. "A tárgyalás ellen Wilders volt példaképe. Hema nem látja ezt az üzenetet: "Látod, milyen messze mehet rendelni kalács, hogy mi, hogyan kell mondjuk, egy kicsit különleges. Több termék bizonyos fényképek tagadta. Gondolj sütemények, amelyeket megrendelt és leánybúcsút. " Ez a néhány kép, illetve a kiválasztási jött, és nem mások, mert szerint a Hema "szürke terület". "Amit nem találja ezeket, mások pedig nem."§  ezt a kétértelműséget Anscher érdekesnek talál. "Az egész nyilvános vita most, hogy a szürke terület."


Detect language » Hungarian
 
 


Detect language » Hungarian
 

Bron(nen):   De Pers  De site van de kunstenares