Voor de liefhebbers: de strandwandeling van schrijver W.G. Sebald

Toen schrijver W.G. Sebald in 2001 stierf, liet hij een klein maar kostbaar oeuvre na. Hij gold jarenlang als Nobelprijs-kandidaat. De van oorsprong Duitse Sebald (1944) vestigde zich al vroeg in Groot-Brittannië waar hij uiteindelijk hoogleraar literatuur zou worden. Hij schreef zijn romans, gedichten en essays in het Duits, maar werkte zeer nauw samen met zijn Engelse vertalers. Zijn werk is daarom ook bekend in de Angelsaksische wereld, waar hij zeer geliefd was. Groot was daarom de schok toen hij voortijdig om het leven kwam bij een auto-ongeluk. 

Het gemis en de bewondering is duidelijk voelbaar bij de journalist en de regisseur die voor The Guardian een stuk van de strandwandeling nalopen die Sebald uiteindelijk inspireerde tot misschien wel zijn bekendste boek: The Rings of Saturn (1995). Ze mijmeren over de humor in zijn boeken, zijn meanderende schrijfstijl en over zijn voorkeur voor het vermengen van feit en fictie. Een groot deel van zijn werk draait om herinnering, traumaverwerking en de impact van de Tweede Wereldoorlog op zijn vaderland Duitsland. 

De strandwandeling is ook onderwerp van de documentaire die de regisseur, Grant Gee, maakte over het genoemde boek. Eind dit jaar, als de tiende sterfdag van Sebald wordt herdacht, staan er de nodige evenementen op stapel. Op het strand van Suffolk worden dan wel meer wandelaars verwacht, al dan niet met Sebalds boek onder de arm. Een melancholieke sfeerimpressie kan men alvast opdoen met het filmpje op de site van The Guardian.

Bron(nen):   The Guardian  Wikipedia  NRC