Nefertiti gered door Egyptische opstand

Cultuur
door Admin
vrijdag, 04 februari 2011 om 00:00
welingelichtekringen header 1
Het wereldberoemde beeld van koningin Nefertiti (ca. 3500 jaar oud) werd zo'n honderd jaar geleden door een Duitse archeoloog meegenomen naar Duitsland. Zo verdwenen er wel meer prachtige kunstwerken vanuit de antieke wereld naar musea in West-Europa en elders. Het beruchtst is wel het geval van de Britse kunstverzamelaar Lord Elgin die het kostbare beeldhouwwerk van het Parthenon liet hakken om het mee te nemen naar Engeland, waar het nu wordt tentoongesteld in het British Museum. De Grieken eisen al jaren de stukken terug maar de Britten houden hun poot stijf.
De Egyptenaren vragen al sinds 1925 om de terugkeer van hun Nefertiti. Tot nu toe kwamen de Duitsers steeds met een smoes op de proppen: het beeld zou te fragiel zijn om te vervoeren en fungeren als 'ambassadeur van Egypte' in Duitsland en daardoor onmisbaar zijn. Nefertiti trekt jaarlijks 1 miljoen bezoekers in het Neues Museum in Berlijn.
Nu er overal in Egypte musea worden geplunderd, lijkt teruggave voorlopig niet veilig en kunnen ze in Berlijn even opgelucht ademhalen. Datzelfde geldt waarschijnlijk voor de Britten, die de beroemde Steen van Rosetta al twee eeuwen in gijzeling houden.
Zie ook het commentaar van Sander Pleij (p. 57) in Vrij Nederland van deze week (niet online).