Jan Decleir krijgt eredoctoraat van Universiteit Antwerpen

'Zie ons hier nu staan, verkleed als geleerden. Zij zijn het tenminste.' Met een kwinkslag over zijn 'al te zotte doch prachtige kostuum' nam acteur Jan Decleir vandaag een eredoctoraat in ontvangst aan de Universiteit Antwerpen.

Rector Alain Verschoren noemde Decleir bij de uitreiking 'de bekendste en beste Vlaamse acteur aller tijden'. Jan Decleir is inmiddels 65 en staat al meer dan 40 jaar aan de top.' De rector wees er ook op dat de acteur een Vlaming is en 'we het niet altijd in het buitenland moeten zoeken als we hier topmensen hebben'. Hij wees op de rijke carrière van Decleir, maar ook op het engagement van de acteur, zijn werk als beeldend kunstenaar en als docent.

Jan Decleir debuteerde in 1971 in de Nederlands-Vlaamse productie ‘Mira’ met Willeke van Ammelrooy als tegenspeler.

Mira
In de theaterwereld maakt Decleir vooral naam met stukken als ‘Mistero Buffo’ en ‘Obscene Fabels’, beide van Dario Fo. De monologen van ‘Obscene Fabels’ waarmee Jan Decleir jarenlang in Vlaanderen en Nederland probleemloos zalen liet vollopen, bevestigden de grote klasse van deze steracteur.

Zijn meest opgemerkte rollen speelde Jan Decleir in de met een Oscar genomineerde film ‘Daens’ (1993) waarin hij met verve de rol van priester Adolf Daens vertolkte en ‘Karakter’ (1997), de prent van Mike van Diem die een ook Oscar won. In 2003 gooide de film ‘De Zaak Alzheimer’ hoge ogen. Daarin speelde Jan Decleir de rol van Ledda, een huurmoordenaar die aan de ziekte van Alzheimer leed. In de televisieserie ‘De Kavijaks’(1996) die zowel in Vlaanderen als in Nederland op tv kwam, schitterde hij in de rol van ‘De Generaal’.

Daens
Binnenkort speelt hij ook een rol in de nieuwe film van Reinout Oerlemans, 'Nova Zembla', samen met Doutzen Kroes, Robert de Hoog, Derek de Lint.

Bron(nen):   Gazet van Antwerpen  video