Roger Ballen: Reiziger in de psyche

Het Museum Dr. Guislain toont het oeuvre van de Amerikaanse fotograaf Roger Ballen (New York, 1950), die al meer dan 30 jaar in Zuid-Afrika woont. Ballen is wereldberoemd geworden met zijn portretten van gemarginaliseerde blanken in Zuid-Afrika (in volle apartheidsperiode). Culturele afzondering, armoede en incest leveren schrale figuren in de marge op. Ballen brengt ze in beeld op een 'onvergetelijke manier'. Het zijn beelden die diep in de psyche van de Afrikaners graven. Vanaf midden de jaren negentig van de vorige eeuw wordt zijn werk complexer en meer gedecontextualiseerd. Ballen maakt zwart-witfoto's waarin mens, dier en tekening samensmelten, het zijn overdonderende getuigenissen van één grote psychologische en existentiële reis. De wreedheid van de condition humaine, de spanning van het menselijk lichaam tot de limiet, de alomtegenwoordigheid van dieren, de gevaren van de culturele afzondering, de dunne grens tussen normaliteit en abnormaliteit: Roger Ballen brengt het op indrukwekkende wijze in beeld. Museum dr. Guislain is het Gentse museum voor psychiatrie dat is gevestigd in een hospice uit 1857. Het museum met binnentuin en galerijen is op zich al een bezoek waard. Zo ook de vaste collectie met Outsider Art of Art Brut.  

Bron(nen):   Museum Dr. Guislain Gent  Roger Ballen    

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  urenlang op internet gezeten,gelezen en gekeken. Gelezen over de oprichter Dr. Guislain een visionair en gedreven wetenschapper, Roger Ballen, een tijd lang zijn foto’s bewonderd. Kreeg het weleens benauwd met kijken,je blijft kijken vooral naar http://www.theasylumofthebirds.com.

  • Karl Ruprecht Kroenen

   Heb een paar jaar geleden zijn werk met plezier gekeken.

   (in antwoord op marianne martens)
  • Kopje thee

   Het museum is zeer de moeite waard. Begrijp niet goed wat de actualiteit van dit nieuws is, want de expositie loopt daar al jaren. Is ook nog steeds in gebruik als psychiatrische inrichting. In Venray is iets dergelijks te bekijken, in het museum van het St Servatius. Ook interessant en misschien wat makkelijker te bereiken.

   (in antwoord op marianne martens)
 2. Kopje thee

  Broertjes De Boer, die eerste foto? Zelfde blik. Rechter kan ‘n slabbetje gebruiken.

Reacties niet toegestaan