Wat is er nu zo erg aan Project P?

Natuurlijk is het commerciële emo-tv met een EO-randje, natuurlijk is een verborgen camera niet de meest sjieke manier en natuurlijk wordt het pesten hier en daar wat simplistisch neergezet, maar in Project P zien we wel voor het eerst wat pesten echt is. Gisteren was de eerste aflevering van het omstreden programma en zo schokkend of anders dan anders was het allemaal ook weer niet. De reconstructies in voorganger ‘Gepest’ van Peter van der Vorst waren een stuk dramatischer, dan de beelden van de Hoofddorpse middelbare school in Project P. Toch is de verborgen camera daar schokkender, al is er wel erg weinig op te zien: grillige onscherpe bewegingen, die duiden op geduw, een vervormde stem die ‘loop eens door mongool’ roept. Wat interessanter is dan de beelden, is de reactie van de klas. Wellicht onder de indruk van Johnny de Mol en zijn cameraploeg, maar toch. De kinderen lopen huilend de gymzaal uit. Ze kijken beduusd en beschaamd. Doen zij dit? Dat blijkt steeds weer: pesters hebben zelf vaak niet door hoe de gepeste zich voelt. Ze zien het als een grapje en bedoelen het vaak niet zo kwaad. Door de beelden van de verborgen camera zien ze dat het geen grapje meer is. Een leerling reageert: ‘Het is goed dat we nu beseffen wat we doen als klas zijnde.’ De klas waakt ervoor namen te noemen van de pesters, net als Johnny. Niemand wordt en plein publique veroordeeld, maar iedereen weet over wie het gaat. Ook de medewerkers van de school reageren in het programma: ‘Ik schrik er van en was er al bang voor. De ergste dingen gebeuren achter je rug om. Dat voelt wel als falen. Het heeft bij mij en de andere medewerkers de ogen geopend.' De schooldirecteur wilde het liever binnenskamers houden: ‘Jij bent geen partij in deze en hoeft onze problemen niet op te lossen,’ zei ze vinnig tegen De Mol. Zelf was het haar echter na jaren nog niet gelukt om het pesten te stoppen. Het is naïef om te denken dat Project P pesten oplost, maar andere anti-pestmethodes zijn evenmin bewezen effectief. Project P geeft kijkers, leerlingen en leraren, wel een beter idee van wat pesten en gepest worden, inhoudt. Dat is misschien al heel wat.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  De maatschappij is géén filmset! Ik ziet het als weer een stap verder in de trend om de privacy van burgers te minimaliseren zodat er geld mee verdiend kan worden. Als deze methode werkt is dat heel mooi maar het hoeft niet op TV te worden uitgezonden om effectief te zijn. Het kan beter als intern project in opdracht van de school uitgevoerd worden.

 2. reageermeneer

  Dubieus dat een cameraploeg van RTL het pesten de wereld uit gaat helpen. Het tv programma staat de juiste aanpak van dit probleem in de weg. De klas is even onder de indruk van alle tv aandacht, vier weken later is alles weer bij het oude.

  • Jannie Ooms

   De beste stuurlui staan ook nu weer aan wal.

   Zou een cameraploeg van de publieke omroep minder ‘dubieus’ zijn geweest? Ik geloof er niets van.

   Het shock effect van het programma is heel goed. Er wordt door schooldirecties veel te weinig aandacht geschonken aan dit probleem. Misschien zijn ze onmachtig, dat zou kunnen, maar er wordt in elk geval onvoldoende gedaan om het pesten de wereld uit te helpen.

   Ik heb de aflevering gezien. Redelijk integer gemaakt. Het zou goed zijn als elke aflevering op alle scholen in Nederland per keer klasgewijs zou worden bekeken en besproken. Dat zou er best wel eens toe kunnen leiden dat bepaalde pestkoppen, vooral de meelopers, hun gedrag zullen veranderen.

   (in antwoord op reageermeneer)
   • reageermeneer

    Nee, de publiek omroep is geen haar beter dan commercieel.

    Maar denk je nou echt dat televisieprogramma’s bijdragen aan een oplossing? Er zit een heel complex en persoonlijk verhaal achter het gedrag van kinderen. Die TV lui zijn alleen maar bezig met het maken van een programma en voornamelijk met effectbejag bezig. De gepeste leerling krijgt de indruk dat ie wordt geholpen, in werkelijkheid wordt die leerling gewoon gebruikt of misbruikt ten behoeve van RTL5.

    Je zou het kunnen vergelijken met giro 555 acties, we zijn eventjes ‘betrokken’ en de volgende dag zijn we onze vakantie alweer aan het plannen.

    (in antwoord op Jannie Ooms)
 3. Robbie

  Ik zou wel eens willen zien wat er zich afspeelt voordat de ‘pestende’ reactie van klasgenootjes in beeld wordt gebracht. Alleen de reactie op ‘iets’ wordt in beeld gebracht. Lijkt me sterk dat iemand vanuit het niets de huid vol gescholden wordt. Daar gaat toch wat aan vooraf lijkt me. Doordat dit niet in beeld wordt gebracht krijg ik toch sterk het vermoeden dat degene die met een camera loopt om het pesten aan te tonen dit enigszins bewust in de hand probeert te werken om maar aan het ‘bewijs’ te komen.

  • Kopje thee

   Wat zich afspeelt? Vaak bijzonder weinig. Pesten betreft nooit het plotseling de huid vol gescholden krijgen. Een kind dat gepest wordt is vaak vanaf de eerste schooldagen het pispaaltje. Door zijn/haar uiterlijk, door wellicht gedrag dat misschien iets afwijkt van dat van de groep (introvertie, dromerigheid) en dat niet geaccepteerd wordt, of als bedreigend wordt ervaren door de alfajongens en meisjes in zo’n groep. De rest loopt met deze bullies mee.

   (in antwoord op Robbie)

Reacties niet toegestaan