Heb jij ook last van een friggatriskaidekafobie?

Het is vandaag weer vrijdag de 13de. Voor veel mensen een reden om alle afspraken af te zeggen, niet in hun auto te stappen, hun huis of zelfs hun bed niet uit te komen. Het aantal keer dat de 13de op een vrijdag valt, varieert van 1 tot 3 keer per jaar en iedere maand die op een zondag begint, heeft er één. Dit jaar is een rustig jaar voor bijgelovige mensen. Vandaag is de enige vrijdag de 13de dit jaar.

De angst voor vrijdag de 13de wordt ook wel een friggatriskaidekafobie genoemd (Frigga is de Noorse godin waar vrijdag naar is vernoemd en triskaideka is 13) of een paraskevidekatriafobie (een combinatie van de Griekse woorden Paraskeví - vrijdag en dekatreís - 13), tenminste als het dermate erg is dat het je normale functioneren in de weg staat. Volgens het Stress Management Center and Phobia Institute in Asheville, N.C. zijn er alleen al in de USA 17 tot 21 miljoen mensen met angst voor vrijdag de 13de. Ze gaan ervan uit dat er op een dag als vandaag $800-$900 miljoen minder omzet gemaakt worden, omdat mensen geen zaken doen, niet reizen, ....

Waar komt de angst vandaan? Er bestaan allerlei theorieën over de oorsprong die een combinatie vormen van elementen uit de volgende:
(1) 13 is een ongelukgetal: 12 is het complete, perfecte getal dat overal terugkomt, bv. 12 maanden in het jaar, 12 tekens van de dierenriem, 12 uur in een etmaal en de 12 apostelen. Dertien is een oneven getal en er zijn zowel bijbelse als Noorse mythen dat 13 een ongeluksgetal is.
(2) vrijdag is een ongeluksdag: Eva gaf Adam op een vrijdag de verboden vrucht in het Hof van Eden. De zondvloed begon op een vrijdag. Jezus werd gekruisigd op een vrijdag. En vrijdag zou de dag zijn dat heksen bij elkaar komen.
(3) de combinatie van vrijdag en 13 gaat terug tot de 14e eeuw en The Canterbury Tales. Op vrijdag 13 oktober 1307 werden in Frankrijk alle Tempeliers op bevel van Philips de Schone gearresteerd op grond van valse beschuldigingen. Dit was het begin van de uiteindelijke vernietiging van de orde.

Wat kun je er aan doen? In angstcentra leren ze je negatieve associaties te vervangen door positieve gedachten, maar je kunt ook kiezen voor een meer folkloristische 'behandeling'. Volgens één daarvan moet je een berg beklimmen of naar het dak van een hoge flat gaan en daar al je sokken met gaten verbranden. Volgens een andere moet je op je hoofd gaan staan en dan op een stuk kraakbeen kauwen, maar pas op dat je je niet verslikt. Het is per slot van rekening ....

Bron(nen):   Huffington Post