‘Hogepriester’ Van Gaal held van de dag

Niets is te dol in de droom van Van Gaal. Dat concludeert dagblad Trouw dinsdag na 2-0 overwinning van Oranje op Chili op het WK voetbal in Brazilië. Ook andere kranten zijn dinsdag vol lof over de ,,hogepriester van het offensief''.

Wie een blik werpt op de voorpagina van De Telegraaf, kan zich even in het stadion wanen. Dankzij een enorme kleurenfoto van ,,held van Oranje'' Leroy Fer krijgt de overwinning op Chili direct een gezicht. De speler stond pas net in het veld toen hij de bal in de goal kopte. ,,Een gouden hand van wisselen van Van Gaal'', analyseert De Telegraaf.

,,Geprezen Chili wordt eerst lamgelegd en dan gekraakt'', vat Trouw de wedstrijd samen. ,,Alsof het heel normaal is'', voegt de krant eraan toe in het verslag van de Nederlandse overwinning op de Chilenen. Het ,,bewierookte Chili'' krijgt dankzij de tactiek van de bondscoach nauwelijks kansen zich offensief te laten gelden, concludeert de krant.

Gekker

In tegenstelling tot veel andere kranten bewaart Trouw het wedstrijdverslag voor de sportpagina. Het enthousiasme is er niet minder om. ,,Het wordt gekker en gekker, om niet te zeggen dat voorlopig niets te dol is in de droom van Louis van Gaal'', luidt het oordeel.

De Volkskrant schetst de bondscoach zowel als betrokken voorman als mythisch tacticus. De ,,hogepriester van het offensief'' weet zijn mensen volgens de krant het maximale uit zijn spelersgroep te halen. Het dagblad roemt zijn vermogen ,,alle 23 spelers te blijven motiveren door werkelijke interesse in ze te tonen.''

De wedstrijdanalyse van het AD valt in één woord samen te vatten: ,,indrukwekkend!'', concludeert de krant met enorme letters op de voorpagina. Toch concludeert het AD dat het spel van Oranje er bepaald niet oogstrelend uitzag. ,,Maar glorieus slaagde Oranje in zijn missie, met een zakelijke 2-0 op Chili'', vult het dagblad aan.