Rijk de Gooyer (85) overleden

Acteur Rijk de Gooyer is vanmiddag op 85-jarige leeftijd overleden. Hij overleed in zijn woning in Amsterdam aan de gevolgen van alvleesklierkanker.
Volgens de Telegraaf overleed de acteur, schrijver en columnist in het bijzijn van zijn zoon Rijk jr. Ook Babiche Hermans, de kleindochter van cabaretier Toon, die Rijk de laatste jaren van zijn leven verzorgde, was erbij.
Een arts constateerde vorige week dat de acteur aan alvleesklierkanker leed, een bevinding die later ook is bevestigd door een tweede arts. Toen al werd bekend dat Rijk niet meer lang te leven zou hebben. Twee dagen geleden werd hij voor het laatst bezocht door een dokter.

De Gooyer speelde in diverse speelfilms zoals De Inbreker, Soldaat van Oranje, De Avonden en Hoogste Tijd. In de jaren '90 was hij vooral te zien op tv, in de VARA-serie In Voor- en Tegenspoed. Hij won in zijn leven driemaal een Gouden Kalf, waarvan hij er één achterin de taxi van Maarten Spanjer' uit het raam mieterde.
Door een kwakkelende gezondheid kwam zijn carrière na 2005 op een laag pitje te staan. Hij speelde zijn laatste filmrol in 2009 in de film Happy End van Frans Weisz. De film is een vervolg op Qui Vive (2001).

De Volkskrant heeft een uitgebreide necrologie van De Gooyer.

Bron(nen):   De Telegraaf  de Volkskrant