Hamlet in de gesloten inrichting

Cultuur
donderdag, 09 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De voorstelling Hamlet van Shakespeare gaat op 4 maart in première in de Stadsschouwburg in Groningen. Hamlet is al 400 jaar oud, maar het is voor de allereerste keer dat hij op de gesloten afdeling van een psychiatrische inrichting terecht komt. Het werd tijd, vindt het Noord Nederlands Toneel (NNT). Psychiaters, psychologen, verpleegkundigen zijn het er niet over eens. De betogen van vroeger en van nu blijven boeien. Hamlet is niet gek, zegt de een. Dat is hij wel, zegt de ander, want als je geesten ziet en gaat moorden in hun opdracht, ben je op zijn minst psychotisch en word je misschien wel schizofreen. De discussie zal immer voortgaan.
Intussen vertellen de statistieken dat 1 op de 4 tot 5 mensen in Nederland een psychische ziekte heeft. Over het algemeen hebben we weinig weet van het leed van deze mensen. Wie in de psychiatrie belandt, krijgt vaak te maken met vooroordelen als 'eenmaal gek, altijd gek' en vooral ook met angst voor alles wat onbekend is, raar en gek. Toen regisseur Ola Mafalaani, tevens artistiek leider van NNT, gevraagd werd waarom er geen theatervoorstellingen gemaakt worden over gesloten psychiatrische inrichtingen, wist ze wat haar te doen stond. Hamlet zat allang in haar hoofd, maar nu vielen twee ideeën samen.
Ola Mafaalani en researcher Noraly Beyer verbleven enige weken in gesloten afdelingen van psychiatrische inrichtingen om zich in te leven in die wereld. NNT hoopt dat meer openheid over de behandeling van psychiatrische patiënten helend werkt op afhoudend gedrag in de samenleving. Een mooi initiatief!
Bron(nen): NNT