Unveiled: Rogier van der Weyden en de 12 moslima’s

Documentairemaker Thom vander Beken liet zich inspireren door de werken van Rogier van der Weyden, de Vlaamse primitief uit de 15de eeuw die volgens kunsthistorici de emoties binnenbracht in de kunst. Toen Vander Beken oog in oog stond met het 'Portret van een jonge vrouw' in een Berlijns museum stelde hij zich plotseling een moslima voor, in dezelfde setting. Op dat moment woedde het hoofddoekdebat in België. Het project 'Unveiled' was geboren.


Portret van een jonge vrouw
Vander Beken heeft er samen met 12 Belgische moslima's aan gewerkt, met een onderbreking voor de ramadanmaand én een nieuwe dimensie als gevolg van de Arabische lente. De moslima's hebben de plaats van de andere vrouwen ingenomen in een poging om 2 gescheiden werelden met elkaar in contact te brengen. Die confrontatie binnen hetzelfde beeld roept vragen op en zet aan tot nadenken. Wat maakt ons echt tot wie we zijn?


Uiteindelijk maakte Thom Vander Beken een montage van 36 foto's, waaruit een verhaal naar voren komt: van de aankondiging van de geboorte van Christus aan Maria tot de verrijzenis. Hij zette het geheel op muziek en presenteert het nu als video-installatie in het Vlaams-Marokkaans culturenhuis Daarkom in Brussel.

Bron(nen):   Cobra.be