‘Food Forward’: de toekomst van ons voedsel

Vandaag wordt in kunst- en architectuurcentrum Stroom Den Haag de expositie 'Food Forward' geopend. Hier worden inspirerende en positieve scenario's gepresenteerd over de toekomst van ons voedsel. Cynische beursspeculanten, onverantwoord consumptiegedrag en een groeiende wereldbevolking dwingen ons tot een zoektocht naar radicaal nieuwe oplossingen en ideeën. De toekomst van ons voedsel is de toekomst van de mens.

De voorstellen in 'Food Forward' gaan veel verder dan stadsboerderijen en balkontuinen. Een video van Christian Jankowski situeert ons als archetypische jagers (foto boven); Michiko Nitta en Michael Burton vragen zich af welke cultureel-maatschappelijke revolutie plaats zou vinden als we agricultuur zouden vervangen door 'algacultuur' waarbij de mens gevoed wordt door algen die direct op de huid groeien; en John O'Shea's voorstel addresseert de groeiende controverse tussen het eten van vlees en het doden van dieren.

Een van de meest opzienbarende projecten is 'The Incredible Shrinking Man' van kunstenaar en ontwerper Arne Hendriks. Waarom draaien we de evolutie niet terug en richten we ons op selectieve krimp van de mens? De 'gekrompen mens' is misschien wel de beste oplossing voor het voedselprobleem. Als we nog maar 50 centimeter groot worden, hebben we slechts een fractie van de huidige voedselcapaciteit nodig. Maar wat eten we dan? Hoe zien onze huizen er uit? Wat gebeurt er dan met de steden?


De expositie is nog tot en met 16 april 2012 te bezichtigen.

Stroom Den Haag
Hogewal 1-9, 2514 HA Den Haag
open: wo t/m zo 12.00-17.00

Bron(nen):   Stroom  Galeries.nl