Zwarte Piet-jurist stopt na bedreigingen

Frank King, voorvechter van het aanpassen van Zwarte Piet stopt met zijn werk als juridisch adviseur voor de tegenstanders van Zwarte Piet. De zaak kost hem te veel tijd en hij is de bedreigingen zat.
King vertelt in het AD dat hij vooral via e-mail de meest ernstige verwensingen binnenkreeg: "Dan stond er in zo'n mail dat ik maar net als mijn voorouders op een zeventiende-eeuws slavenschip moest worden gezet." "Ik zie mezelf als de jurist van de tegenstanders van Zwarte Piet. De voorstanders zien mij inmiddels als het gezicht van de tegenstanders en richten hun woede op mij", stelt King in het interview. Met die woede en de tijd die de hele zaak, mede daardoor, kost is Frank King nu wel klaar. Hij kijkt met de nodige trots terug op wat de beweging tot nu toe allemaal heeft bereikt. "De rechter heeft klip en klaar vastgesteld dat Zwarte Piet racistisch is en dat kan niemand meer negeren....Het einde van Zwarte Piet is ingeluid." Tijd om de hectiek en het juridische stokje over te dragen.  

44 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Mooi. Ongeacht wat D66-rechters zeggen is Zwarte Piet in de huidige vorm een zwart geschminkte clown die bij een kinderfeest hoort.
  Als Nederlanders moeten wij maar respect opbrengen voor iedereen zijn strijd, geloof, kalifaat en wat al niet meer.
  Zodra het er op aan komt zijn die mensen waar wij verplicht respect voor moeten hebben, die gratis huizen en gratis geld krijgen zelf zo onverdraagzaam als maar zijn kan.

  • Dead Silence

   U slaat de spijker op z’n kop. “Weg met ons”, ben ik heel erg beu.

   (in antwoord op Vogelbeest)
 2. kletsmajoor

  Wat levert deze hele discussie nou op, behalve verstoorde verhoudingen? Hoe minder roetzwart ze Zwarte Piet maken en hoe minder rood zijn/haar lippen, hoe meer hij/zij op een Afrikaan gaat lijken. Zwarte Piet heeft ook al geen witte handpalmen zoals Afrikanen hebben. Blijft eigenlijk alleen het kroeshaar over. Het lijkt me geen probleem om dat te veranderen. Dus: ‘much ado about nothing’.

  Ik houd een vieze nasmaak aan deze kwestie over. Waarom moest dit juist nu zo hoog opgespeeld worden? (En met zulke stigmatiserende taal?) Zwarte Piet is de laatste 30 jaar al sterk ten goede veranderd. Het lijkt wel of men er nog snel even slaatje uit wilde slaan voordat het ‘probleem’ zichzelf oploste.

  • Jean Luc

   Zolang nog steeds de kenmerken van een karakter worden bejubeld uit de tijd dat men op een denigrerende manier naar de donkere medemens keek….DAN HEEFT MEN HET RECHT OM DAARTEGEN IN OPSTAND TE KOMEN..!!!!!

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    In plaats van te gaan schreeuwen, kun je beter met argumenten komen. Uitgeschreeuwde emoties en cryptische ‘argumenten’ met hebben er al genoeg gezien in deze kwestie.

    (in antwoord op Jean Luc)
    • Jean Luc

     Grappig genoeg zijn die al meer dan genoeg gegeven..geen wonder dat de rechter heeft geoordeeld dat het karakter kwetsend is en de burgemeester diens besluit moest gaan herzien.

     Als het pro-kamp met net zo genoeg tegen-argumenten was gekomen dan had dat er misschien anders uit gezien maar blijkbaar was dat niet het geval.

     Beter opletten op het 8 uur journaal is mijn advies.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Zie je wel, je kunt het wel. Jammer van die denigrerende sneer aan het einde.

      In mijn eerste post beweer ik helemaal niet dat Zwarte Piet niet kwetsend zou kunnen worden ervaren. Het ging over de manier waarop de discussie gevoerd wordt in relatie tot wat het heeft opgeleverd.

      (in antwoord op Jean Luc)
     • Jean Luc

      Dat krijg je ervan als men vanaf het begin wordt tegengewerkt. ( trouwens…voor meer informatie…de discussie wordt al 30 jaar
      gevoerd maar dankzij hedendaagse sociale media is het explosief
      toegenomen.. )

      Er is vanaf het begin geprobeerd om een normale discussie te voeren maar als je meteen als een hond, door bevooroordeelde politiemensen, wordt neergeknuppeld en verder wordt vernederd terwijl je slechts stilzwijgend met een t-shirt aan protest voert, is het hek van de dam. Duidelijk dat de zachte aanpak niet werkt terwijl men er slechts op uit was om een maatschappelijke discussie te voeren.

      Komt erbij dat daarna de meest idiote racistische gedragskenmerken in de mens naar boven komt….dan is het duidelijk dat Nl jarenlang in een droom heeft geleefd en dat er geen sprake was van een multicultere samenleving maar het er slechts om ging dat zolang je je bek hield en geen kritiek hebt je wordt ‘getollereerd’…niet geaccepteerd.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Het zijn altijd “de anderen” die een nette discussie onmogelijk maken. Maar er zijn ook altijd twee partijen in een discussie. Het anti-pietenkamp heeft ook niets nagelaten om de “discussie” te laten ontsporen. Beginnen met het hele Nederlandse volk te beschuldigen van racisme is geen fijne binnenkomer (overigens, de rechter vond dat er geen sprake was van racisme). Daarna volgden als trieste dieptepunten o.a. het onversneden racisme van meneer Gario zelf n.a.v. het neerschieten van MH17 en dreiging met geweld, door een leraar notabene!

      In de 30 jaar voor de sociale media hebben veel grotere, inhoudelijke veranderingen plaatsgevonden zonder schelle discussies. Zwarte Piet werd van een boeman die een brabbeltaaltje sprak en kinderen in de zak stopte, een vrolijk, goed Nederlands sprekend, pienter mannetje (en vrouwtje!), die in feite de hele Pakjesboot B.V. runt voor een oude, grijze man die het af en toe te veel wordt.

      Dus mijn vraag blijft: wat hebben we nou aan deze ontspoorde “discussie”? De veranderingen aan het uiterlijk van Zwarte Piet zullen uiteindelijk vrij klein zijn. Het belangrijkste is de mensen die Zwarte Piet (willen?) associeren met een slaaf, gerust te stellen. Maar, gezien de omvang en onschuldige intenties van de traditie kun je niet verwachten dat de anti-pieten nu opeens eenzijdig kunnen dicteren hoe het verder gaat.

      (in antwoord op Jean Luc)
     • Jean Luc

      En daar is de fout al begonnen.

      Er is never nooit begonnen met het nederlandse volk te beschuldigen van racisme. Men heeft duidelijk willen maken dat het karakter een racistische oorsprong heeft en dat het voor veel mensen elk jaar kwetsend is. Media zoals Geenstijl, Telegraaf en FOK! hebben olie op het vuur gegooid door de boel verder op te hitsen.
      Na de arrestatie van Quinsy heeft het nederlandse volk ( nee..niet allemaal ) haar eigen ruiten ingegooid door zelf met de meest racistische teksten te gooien. Vind je het dan gek dat je dan wordt beschuldigd van racisme..??

      Oh en trouwens…ik heb toch ook niet gezegd dat de rechter heeft geoordeeld dat het racisme is..???

      Trieste dieptepunten..???
      Het feit dat Minister President Rutte de meest idiote opmerkingen op tv deed nav het ZP-karakter ( hij kan niets doen omdat ZP ‘gewoon zwart’ is en zijn curacaose vrienden er geen probleem van maakten..??)
      Diverse politieke figuren hun handen er niet aan durfden te branden omdat ze digitaal anders afgebrand zouden worden..??
      De hetze jegens figuren als Anouk…Paul de Leeuw etc etc…alleen omdat ze ook opriepen om het figuur anno 2014 gewoon aan te passen aan de moderne tijd..??
      De aanval op een weerloze vrouw op het Malieveld te Den Haag omdat ze voor haar land streed…?? ZP boeide haar niet eens maar de menigte daar stond zowat klaar om haar te lynchen…
      Doodsbedreigingen aan het adres van vooraanstaande figuren die anti-ZP zijn.. (Frank King bijv. )

      Moet ik nog verder gaan..??
      U bent behoorlijk selectief om het alleen te hebben over Quinsy zijn wellicht onhandig gekozen tweet alsmede de uitspraak van die leraar maar vergeet dat u nog een behoorlijke balk in de ogen heeft nagelaten om te benoemen.

      Inderdaad…in de 30 jaar voor Social Media waren er geen schelle discussies omdat tegenstanders zich niet durfden te uiten….bang dat ze alleen in hun strijd stonden en sociaal geissoleerd zouden raken….Nu dat men zich uit zie je meteen de reden waarom men er destijds goed aan heeft gedaan. Alle drogredenen van het pro-kamp wordt gemakkelijk gepareerd maar men blijft hartstochtelijk vasthouden aan een beeld dat anno 2014 al lang niet meer voldoet aan de demografische samenstelling. Zie jij trouwens nog schoorstenen..??

      Omvang en onschuldige intenties..??
      Van de week was er een leuk shirt bij de Zara te koop….ook onschuldige intenties maar blijkbaar moest die razendsnel uit de handel worden genomen omdat ie toch teveel kwetsende herinneringen uit het verleden naar boven bracht. Probeer dat eens te vergelijken met de ZP discussie en dan hoor ik u wel verder.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Wat een rare reactie zeg! Wil je discussiëren of alleen maar je eigen gelijk van de daken schreeuwen?

      (in antwoord op Jean Luc)
     • Jean Luc

      Het is geen rare reactie.

      Het zijn feiten die worden opgesomd…die het verhaal vertellen van mensen die de afgelopen jaren hebben geprobeerd op een normale manier te discussieren maar van alle kanten stevig door de heersende macht worden tegengewerkt

      Men gaat gebukt onder fysieke bedreigingen….doodsbedreigingen..vernederingen…scheldkannonade’s maar toch blijft men doorgaan.

      Het is het verhaal hoe het er in Nederland echt aantoe gaat als iemand een andere mening heeft dan wat men van je verwacht…dat je daardoor met intimidatie krijgt te maken…sociale issolatie….vrienden die opeens vijanden kunnen worden..de politiek die een andere kant opkijkt en daardoor het maatschappelijk probleem bagatelliseert.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      Het is wel een rare reactie, want je gebruikt mijn verhaal alleen maar als kapstok om een gedramatiseerd lijstje op te dreunen vol zelfmedelijden. (En wat heeft dat shirtje van Zara hier nou mee te maken?) Elke reactie die je krijgt is kennelijk alleen een stimulans om nog bozer te worden en jezelf nog meer gelijk te geven.

      (in antwoord op Jean Luc)
     • Jean Luc

      Jouw verhaal bestaat uit onjuiste argumenten en de waarheid dient gezegd te worden anders blijf je alleen maar hangen in wat de heersende (rechtse) media jou wijs wil maken.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      En de waarheid heb jij in pacht natuurlijk.

      (in antwoord op Jean Luc)
   • El Perro

    Opstand??? Laat mij niet lachen….. Go ZP

    (in antwoord op Jean Luc)
    • Jean Luc

     Weet niet of u het nieuws van vandaag al heeft gehoord…het huidige ZP-karakter wordt al aangepast.

     (in antwoord op El Perro)
     • El Perro

      Door wie? Een winkelketen? De gemeente Amsterdam? Prettige wedstrijd om de overige 16.998.000 mensen zover te krijgen.

      (in antwoord op Jean Luc)
   • El Perro

    WANNEER STEL JE DIT WALGELIJKE RASCISTISCHE IRAANSE GEBRUIK AAN DE KAAK????

    http://nl.wikipedia.org/wiki/Hadji_Firoez

    (in antwoord op Jean Luc)
    • Jean Luc

     Eeeehm..aangezien dat zich niet hier in Nl afspeelt hebben wij daar vrij weinig mee te maken lijkt mij..???
     Nogmaals…hetgeen de gemiddelde nederlander graag doet…de splinter bij iemand aanwijzen..maar de balk in diens eigen oog negeren.

     (in antwoord op El Perro)
     • El Perro

      Je principes reiken niet verder dan de landsgrenzen merk ik. Maakt je betoog niet sterker non? Ik kan mij trouwens niet heugen de splinter bij iemand te hebben aangewezen. Ik heb deze wel in mijn oog gedrukt gekregen van een paar activisten. Dan moeten ze ook niet janken als ze een balk terugkrijgen.

      (in antwoord op Jean Luc)
 3. Jannie Ooms

  Frank King, onze nationale Zeurpiet, samen met Quincy Gario. Het is goed te lezen dat hij zich terugtrekt. Hoe minder we van de man horen, hoe beter.

  Overigens: achter zijn beschaafde uiterlijk verschuilt zich iemand met een niet echt onberispelijke reputatie:

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/07/im_westen_liegt_frankreich_in_holland_wird_der_frank_reich.html

  • Calhoun84

   Alleen jammer dat die doodsbedreigingen onderdeel uitmaken van zijn beslissing. Ik kan meer sympathie opbrengen voor een jurist die mensen bijstaat dan iemand die doodsbedreigingen uit omdat hij anders denkt. Dat neemt overigens niet weg dat ik volledig klaar ben met die Pietendiscussie en de manier hoe die gehouden wordt.

   (in antwoord op Jannie Ooms)
 4. Lio

  Jammer Frank, geef dan de stok door aan een andere juridische adviseur. Vergeet niet dat een blaffende hond nooit bijt. Die mensen die jou dreigmails sturen zijn een stel barbaarse bangeriken.

  • Chemical Dude

   Barbaarse bangerik is volgens mij een contradictio

   (in antwoord op Lio)
   • Lio

    Bangerik in de zin van bang zijn voor een verandering.

    Barbaars in de zin van anderen bedreigen omdat men een andere mening heeft.

    (in antwoord op Chemical Dude)
    • Chemical Dude

     Aha, u hebt zelf maar een eigen definitie van ‘barbaars’ verzonnen. Dacht ik al

     “savagely cruel.
     “he carried out barbaric acts in the name of war”
     synonyms:brutal, barbarous, brutish, bestial, savage,

     (in antwoord op Lio)
  • El Perro

   Frankie is een charlatan die asielzoekers gouden bergen beloofde voor harde valuta. En die nu loopt te janken dat de belastingdienst het op hem voorzien heeft, terwijl hij zelf zijn eigen bedrijf in de soep heeft gedraaid. Een incompetent ventje dus.

   (in antwoord op Lio)
 5. Chemical Dude

  “met de nodige trotsT”? 😀

 6. Chemical Dude

  “Policor zelfhaat strekt zich nu zelfs uit tot onze kinderen. Een maatschappij die haar eigen jeugd opoffert aan maakbaarheidsidealen is ver voorbij wegmetons. Correctheid houdt op bij zelfbedrog en is failliet bij zelfvernietiging, maar politiek correct trekt zich daar niets van aan. Het is een doel op zichzelf geworden en dat doel heiligt alle middelen, inclusief het beschermen van daders en het minachten van de slachtoffertjes.

  http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2014/08/its_not_grooming_its_rape_jihad.html

 7. Burgermans

  In de zak mee naar Spanje, zou ik zeggen.

 8. Janneke van Vught

  Wanner houden we op met dat Randstedelijke geneuzel. Het grootste deel van Nederland had niet eens in de gaten dat er iets mis was met “onze” piet totdat zo’n Amsterdamse eikel begon te blaten.

  • Oh_Oh_SarCastro

   Maar ze hebben dus nu wel in de gaten dat er iets mis is en kiezen er bewust voor om het te negeren… Nice.

   (in antwoord op Janneke van Vught)
   • Janneke van Vught

    Nee ze hebben niet in de gaten dat er wat is maar ze hebben in de gaten dat er een aantal types als een kip zonder kop staan te roepen over een onderwerp waar ze zelf een draai aan hebben gegeven zonder de cultuur echt te kennen.
    Er voor kiezen om het te negeren is onzin.

    (in antwoord op Oh_Oh_SarCastro)
    • Jean Luc

     Maar blijkbaar kan de rechter er met alle objectiviteit naar kijken en oordeelt hij dat het inderdaad een kwetsend karakter is.
     Of hadden wij het t-shirt met de davidsster in de Zara moeten laten hangen aangezien dat toch niet kwetend is..??

     (in antwoord op Janneke van Vught)
     • El Perro

      Alleen was het geen davidster, maar een sherrifster. Wel apart dat je dan niet het Zara shirt noemt met het opschrift White is the new black. Ook racistisch en kwetsend zeker?

      (in antwoord op Jean Luc)
     • Jean Luc

      Oh…sherrifster..?? Apart… Het riep, volgens zowat heel nederland, wel veel kwetsende herinneringen op met als gevolg veel klachten waardoor de Zara genoodzaak zag het uit de handel te halen he…of niet..??
      Net zoals dat het huidig ZP karakter ook veel kwetsende herinneringen oproept…maar ja..daar moet men maar een oogje voor dichtdoen.. Hoe hypokriet of niet..?

      (in antwoord op El Perro)
     • El Perro

      Van mij had dat shirt mogen blijven liggen. Overigens zie ik een causaal verband van gekwetste of ongemakkelijke gevoelens eerder met een vermeend concentratiekampshirt, dan het verband ZP met slavernij. Of dacht je dat de katoenplukkers in vrolijke pagepakjes rondliepen. En de stoomboot overeenkomsten heeft met een slavenschip?

      Waarom ga je selectief niet in over de ophef over dat shirt White is the new black (eveneens van Zara)?

      Gast, drie keer raden wat mijn huidskleur is en etnische roots. Je zogenaamde gekwetstheid kun je van mij ergens steken waar het zwarter dan ZP is. Gejank van een paar activisten is totaal niet representatief.

      (in antwoord op Jean Luc)
     • Jean Luc

      Boeit toch vrij weinig wat je hier neerkwakkelt.
      Het karakter zoals die er nu uitziet heeft haar langste tijd gehad en zal verdwijnen.

      http://frontpage.fok.nl/nieuws/666836/1/1/50/sint-moet-groter-gevolg-en-roetpiet-krijgen.html

      Prettige avond verder..en oh ja..wij blijven doorgaan met deze strijd. Werpt nu al meer dan genoeg vruchten af maar ik begrijp dat het moeilijk is om dat te erkennen.

      (in antwoord op El Perro)
     • El Perro

      Impressive de link…. not. Er valt voor mij niets te erkennen en no fucking way dat ik mij dat laat opdringen. Jij prettige wedstrijd en ik hoop dat je tegen je verlies kan.

      (in antwoord op Jean Luc)
    • El Perro

     Ik denk dat je al moet uitkijken om het woord negeren te gebruiken 😉

     (in antwoord op Janneke van Vught)
 9. Dead Silence

  Vandaag bij de Hema gevraagd naar een zwarte pieten outfit met kroeshaarpruik.

 10. El Perro

  Vuilnisman, kan deze zak ook mee?

Reacties niet toegestaan