Let’s sit down before we go

Foam presenteert de tentoonstelling Let's sit down before we go van Bertien van Manen (1942). Er zijn meer dan 60 foto's te zien, gemaakt tussen 1991 en 2009. Met een kleinbeeldcamera op zak reisde Van Manen regelmatig en intensief door Rusland, Moldavië, Kazachstan, Oezbekistan, Oekraïne, Tatarstan en Georgië. Zij leerde de taal en verbleef langdurig bij mensen die zij op haar reis ontmoette. Dit leverde intieme en soms kwetsbare foto's op die het resultaat zijn van een persoonlijke en oprechte relatie.

Neem Pjotr en zijn familie. Ongedwongen staan ze daar, op blote voeten in pyjama's, in de sneeuw. Poserend voor een fotograaf die ze vertrouwen. Dat zie je aan de lach van Pjotr maar ook aan de twee mannen die ontspannen toekijken vanuit de deuropening. Of kijk naar Vlada die in haar keuken zit en wordt omringd door haar spullen: de theepot waar ze uit schenkt, de bloemen waarvan ze houdt, het schilderij waar ze elke dag naar kijkt. De persoonlijke sfeer van de foto's wordt versterkt door een zacht, bijna flets kleurenpalet. Daarnaast zijn ze vaak een tikje vreemd. Wat doet dat jongetje boven op de kast? En waarom zit er iemand met muts op in een leeg bioscoopzaaltje? Het licht-absurdistische is iets dat Van Manen niet regisseert maar spontaan aantreft.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar een oude gewoonte in Rusland: voor je op reis gaat, neem je een moment voor jezelf om te bedenken waar je vandaan komt, waar je heen gaat en waarom.

Let's sit down before we go van Bertien van Manen is van 19 maart t/m 24 juni 2012 te zien in:

Foam
Keizersgracht 609
1017 DS Amsterdam
+ 31 20 5516500

Bron(nen):   Foam