Carnivoren proeven geen zoete smaken

Wetenschap
zondag, 18 maart 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De zoete smaakgenen van carnivoren zijn uitgeschakeld, hierdoor kunnen ze geen zoet proeven. Dit blijkt uit een recent onderzoek van het smaakcentrum in Philadelphia.
Overigens was het van katten en vampiervleermuizen al langer bekend dat ze geen zoet kunnen proeven. De onderzoekers uit Philadelphia hebben nu 7 andere carnivoren aan dit lijstje toegevoegd, o.a. de hyena, de zeeleeuw en de Aziatische dwergotter.
Uit het onderzoek bleek ook dat tuimelaars niet alleen geen zoet kunnen proeven. Ze hebben ook niet de smaakreceptor om bitter of umami(hartig) te proeven. Dit heeft ermee te maken dat de dolfijn zijn eten in een keer doorslikt. Hierdoor heeft hij niet de tijd om te proeven wat hij eet en zijn smaakreceptoren overbodig.
De carnivoren zijn hun smaakreceptoren trouwens niet op dezelfde manier verloren. Dit maken de onderzoekers op uit het feit dat ze op verschillende manieren zijn uitgeschakeld. Zo hebben enkel de zeeleeuw en de pelsrob precies dezelfde mutatie van de zoetreceptor.
Daarnaast verliezen niet alle carnivoren hun zoetreceptor, dit heeft er mee te maken dat sommige carnivoren naast vlees ook nog insecten of vruchten eten. Hieruit concluderen de onderzoekers dat de kans dat een dier zijn zoetreceptoren verliest groter word naar mate het dier meer vlees eet. Dieren die ook vruchten eten hebben de zoete smaakreceptor nodig om te bepalen of ze een rijpe of onrijpe vrucht aan het eten zijn.
De onderzoekers deden ook een smaakexperiment om hun bevindingen te bevestigen. Hiervoor gebruikte ze 2 bakjes water. Aan één van de bakjes was suiker toegevoegd. Vervolgens bleek dat de dieren zonder de zoete smaakreceptor geen verschil merkten. De dieren die wel beschikken over de zoete smaakreceptor hadden duidelijk een voorkeur voor het suikerwater.
Bron(nen): De Standaard