Nu ook Componist des Vaderlands

Na een Dichter des Vaderlands, een Fotograaf des Vaderlands en een Denker des Vaderlands kent Nederland nu ook een Componist des Vaderlands. De Nederlandse componist Willem Jeths is uitverkoren om als 'ambassadeur' de eigentijdse Nederlandse klassieke muziek de komende jaren in de schijnwerpers te zetten.

De eretitel is een initiatief van Buma Cultuur, die Nederlandse muziek promoot. Jeths (55) is benoemd voor minimaal twee jaar door een onafhankelijke jury. De componist is gekozen ,,om zijn veelzijdigheid als componist. Daarnaast staat hij middenin het Nederlandse klassieke muziekleven, niet alleen als musicus, maar ook als een gedreven didacticus''. Een didacticus is iemand die goed kan lesgeven.

Als Componist des Vaderlands wil Jeths inspelen op de actualiteit en voor belangrijke gebeurtenissen nieuw werk componeren. Dat kan muziek zijn bij bijvoorbeeld een grote ramp, zoals met de MH17, of de val van een kabinet. ,,Ik ben al een voorraad aan het creëren van muziek die een zekere stemming in zich heeft, van tragisch tot vrolijk'', zegt Jeths. ,,Het is geen lap van een uur, maar het zijn korte stukjes muziek van een paar minuten.''

Ambacht

Daarnaast wil hij stukken van Nederlandse componisten die in de vergetelheid zijn geraakt, weer onder de aandacht brengen. Tot slot is zijn doel ,,de ambacht van het componeren'' nieuw leven in te blazen. Zo denkt hij bijvoorbeeld aan het organiseren van compositiewedstrijden op basisscholen. ,,Het muziekonderwijs op scholen is behoorlijk armoedig.'' Hij hoopt jongeren hiermee meer in aanraking te brengen met klassieke muziek. ,,De concertzalen zijn vrij grijs, qua haar.''

Jeths heeft kamermuziek, orkestmuziek (waaronder soloconcerten), liederen en een opera op zijn naam staan. In zijn composities neemt hij vaak ongebruikelijke of inventieve geluidsbronnen mee, zoals speelgoedinstrumenten, brekend glas, druppelend water of scheurend papier. Zijn werken zijn over de hele wereld uitgevoerd.