Timboektoe voor en na de ‘beeldenstorm’

Internationale onderzoekers zijn uiterst verontrust over de ‘beeldenstorm’ die in de Malinese stad Timboektoe gaande is. Sinds vrijdag hebben leden van Ansar Dine, een aan Al Qaida gelieerde rebellengroep, er eeuwenoude heiligdommen vernield, waar onder mausolea en moskeeën. De moslimfundamentalisten houden niet van ‘afgoderij’. Volgens de sharia, die Ansar Dine liefst vandaag ziet ingevoerd, mag een graf slechts één handbreedte boven de aarde uitkomen. Het voortbestaan van zo’n 100 duizend antieke manuscripten is ook in gevaar. De manuscripten zijn van onschatbare historische en wetenschappelijke waarde en een cultureel hoogtepunt van Afrika. De Commissie voor het Werelderfgoed van de VN riep dinsdag de internationale gemeenschap op troepen naar Mali te sturen en geld vrij te maken voor behoud en bescherming van de cultuurschatten.

Bron(nen):   Trouw  NPR  Reuters  

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Apex

  De zieke zieke ziek zieke zieke Islam en zijn volgers.
  Dood en vernieling. Meer is het niet. Meer is er niet.

  • willemZ

   Ziek is het. Helemaal mee eens, maar dat heeft niet met de Islam te maken. Het is de combinatie van religie, verdwazing en domme, kortzichtige mensen. Religie is alleen maar een legitimering voor domme, kortzichtige mensen om toe te geven aan hun verdwazing.
   Vrijheid van godsdienst is prachtig; de afwezigheid van godsdienst nog beter.

   (in antwoord op Apex)
   • winston citroen

    het is wel degelijk islam

    (in antwoord op willemZ)
    • Le_bon_sauvage

     als een moslim een moskee vernietigt, hoe kan het dan aan de Islam liggen? En ten tweede, die monumenten staan er al eeuwen, is Islam gisteren verzonnen dan? gebruik toch eens je hersenen aub…

     (in antwoord op winston citroen)
   • bierneus

    De daders zeggen zelf ook dat het de Islam is, net als de van de vernieling van de boeddha beelden, de daders van verschillende andere terreurdaden….wanneer houden de cultuurrelativisten nou eens op met zeggen ‘het is niet de islam’, als het overduidelijk wel zo is? Als het niet de islam zou zijn hoorden we nu ook luide protesten uit Pakistan, Iran, Saoudi Arabië etc. Maar nee, het enige wat we (steeds weer) horen is: ‘het is niet de islam’. Word hier erg droevig van…God maakt meer kapot dan rede kan creëren….

    (in antwoord op willemZ)
    • willemZ

     Het is wel degelijk ‘gewoon’ religie. Mijn reactie heeft geen moer met cultuurrelativisme te maken. Het feit dat christenen dit nu niet (meer) doen wil niet zeggen dat het christendom zoveel beter zou zijn.
     Uit naam van het christendom zijn gedurende de geschiedenis dezelfde kortzichtige stommiteiten begaan. De brandstapels zijn nog niet zo lang geleden afgeschaft. Wij zijn iets beschaafder omdat onze geopolitieke en economische belangen anders zijn komen te liggen. Schraap dat laagje weg en je ziet dezelfde wreedheid en achterlijkheid. Nog niet zolang geleden hebben we dat op de Balkan in het voormalig Joegoslavië mogen meemaken.
     Culturele achterlijkheid, politieke rancune of hoe je het verder ook wilt noemen heeft alleen maar een legitimatie nodig, een etiket. De naam op dat etiket maakt niets uit.
     Het gif van de religie zit in het feit dat het uit naam van (een niet zicht- en tastbare) almachtige gegeven wordt en alleen maar geldt voor de eigen groep.

     (in antwoord op bierneus)
 2. Heldoppantoffels

  Volslagen debiel natuurlijk! Dit is wat je krijgt als religie boven een mensenleven gaat, dit is wat je krijgt als mensen met een beperkt geestelijk vermogen verkondigen dat zij de absolute waarheid in pacht hebben.

  Eeuwig(e) zonde…

 3. Klaas Tjoelker

  Overigens zijn de eerste twee foto’s van de moskee van Djenné die er gelukkig nog prima bijstaat zoals ik gisteren nog heb kunnen constateren …

Reacties niet toegestaan