Seksleven Kuifje tentoongesteld in Brussels museum

Er is gisteren een controversiële tentoonstelling geopend in het Brusselse Museum van Erotisme en Mythologie. Het gaat om schilderijen en tekeningen van ‘Het seksuele leven van Kuifje’, gemaakt door Jan Bucquoy, stammend uit 1993.

Destijds werd Bucqoy vervolgd omdat hij tekeningen van Hergé zou hebben nagemaakt. Maar omdat men zich onmogelijk kan vergissen of men naar tekeningen van Bucqoy kijkt of naar die van Hergé zelf, won Bucqoy de zaak. Hij verklaarde met de tekeningen te willen laten zien dat Kuifje minder ‘zuiver’ was dan we moesten geloven. Hergé zou namelijk fout zijn geweest in de Tweede Wereldoorlog. Dit is later betwist.

Dat de tekeningen opnieuw te zien zijn heeft voor Bucquoy te maken met het tijdsgewricht: ‘Brussel is een vrije stad. Marx schreef er zijn Communistisch Manifest, Rimbaud publiceerde er Een seizoen in de hel en Victor Hugo leefde er in ballingschap’. Op zijn laatste seksueel getinte schilderij is te zien hoe Kuifje het aanlegt met Bobbie, die een band van Islamitische Staat draagt. ‘Brussel neukt dus Daesh (Islamitische Staat, red). Ik werk ook rond de vrijheid van meningsuiting. Elke meningsuiting moet volledig vrij zijn, wat de boodschap ook is’.

De tentoonstelling is nog tot 31 juli te zien.

 

Bron(nen):   De Morgen