Wat je nog niet wist over de geniale clip van Childish Gambino

De Amerikaanse artiest Childish Gambino heeft een confronterende clip gemaakt bij zijn nummer This is America. In de song laat hij zich kritisch uit over de Amerikaanse wapenwetgeving en het buitensporig geweld van de politie. De videoclip is inmiddels meer dan 60 miljoen keer bekeken.

Er is te zien hoe Donald Glover, zoals de artiest echt heet, zich dansend een weg baant door een groot pakhuis. Ondertussen slacht hij mensen af, terwijl hij doet alsof er niets aan de hand is. In de video zitten allerlei verwijzingen naar gruwelijke schietpartijen.

Vier dingen die je misschien nog niet zijn opgevallen:

1. De dans
Childish Gambino voert een dans op die sterk doet denken aan de acts van de ‘minstrels’ ten tijde van de slavernij. Deze blanken schminkten zich zwart en speelden een karikatuur van donkere mensen. Vervolgens maakten ze racistische grappen en schilderden ze zwarten af als dom en lui.

2. De wapens
De wapens worden in de clip beter behandeld dan mensen. Na een executie worden ze netjes afgepoetst en in een rode doek weggedragen. De dode mensen worden weggesleept of achtergelaten.

3. De aanslag
Het gospelkoor dat wordt doodgeschoten is een verwijzing naar de schietpartij in een kerk in Charleston drie jaar geleden, waarbij veel Afro-Amerikanen om het leven kwamen.

4. De achtergrond
Childish Gambino voert met een groep dansers een strakke choreografie uit om de aandacht af te leiden van de realiteit voor zwarte mensen in Amerika: op de achtergrond zie je rellen uitbreken, brandende auto’s en politie die hardhandig optreedt.

Bron(nen):   De Morgen