Hoger salaris voor Matthijs? Minister Slob piekert er niet over

Vanochtend probeerde BNNVara via de media een hoger salaris af te dwingen voor presentator Matthijs van Nieuwkerk. Als in 2020 zijn contract afloopt zakt hij terug naar de Balkenende-norm. Dan zou hij zomaar eens kunnen overstappen naar de commerciëlen, dreigde de omroep. Maar de politiek is niet onder de indruk.

“We willen als kabinet juist af van allerlei uitzonderingen. Ik denk er dan ook niet aan om een uitzondering te maken voor Matthijs van Nieuwkerk. Daarover ben ik ook steeds glashelder geweest,” laat minister Arie Slob van Media weten.

Van Nieuwkerk verdiende vorig jaar nog ruim 363.000 euro vanwege een uitzonderingsregel. Die komt met de afloop van zijn contract in september 2020 te vervallen. Dan verdient hij nog ‘maar’ 194.000 euro. Vanmorgen zei mediadirecteur Gert-Jan Hox van BNNVARA dat er voor de DWDD-presentator opnieuw een uitzondering moet worden gemaakt. Hij zou zijn jaarsalaris binnen twee weken hebben terugverdiend aan reclame-inkomsten aldus de BNN-baas.

“Dat is marktdenken dat bij de publieke omroep totaal geen plek heeft. Dit is een zeer on-kansrijke poging om via de media iemand extra salaris te bezorgen, ik heb me er hogelijk over verbaasd,” zegt D66-Kamerlid Joost Sneller. Ook de VVD reageert fel: “Als je meer wilt verdienen dan de minister-president, dan ga je naar de commerciëlen toe. Ze zijn in Hilversum vergeten dat het bij de publieken gaat om het maken van mooie programma’s, niet om de beste presentatoren.”