Dit gebeurt er als een regering geen interesse heeft voor cultuur

Cultuur
door Monique Smitsvrijdag, 12 november 2010 om 00:00
welingelichtekringen header 1
The Guardian ging een kijkje nemen in het oud-Romeinse toeristenoord Pompeii, waar afgelopen zaterdag het 2000 jaar oude Gladiatorenhuis instortte door gebrekkig onderhoud. De krant komt tot de treurige constatering dat Pompeii waarschijnlijk dankzij de Romeinse goden nog overeind staat. Zo worden de muren in sommige delen van de stad gestut met palen, en worden bezoekers gewaarschuwd op afstand te blijven. Wegen, die zijn afgesloten voor voetgangers, zijn overwoekerd door mos en gras. Uit de scheurtjes in marmeren muren groeit onkruid. Zwerfhonden grommen naar de bezoekers.
Inmiddels vliegen in Italië de beschuldigingen over en weer. De oppositie noemt het verval van Pompeii het bewijs dat de regering Berlusconi geen interesse heeft voor cultuur. Anderen leggen de schuld bij het niet functionerende politieke systeem van Italië. Volgens de Corriere della Serra is de armoedige toestand van de stad "een symbool van slordigheid en inefficiëntie van een land dat zijn gezonde verstand heeft verloren en er niet in slaagt het terug te krijgen" .
Kan Pompeii nog gered worden? Na de vulkaanuitbarsting in 79 na Christus werd de stad 18 eeuwen later ‘gered’ door archeologen. The Guardian oppert de vraag of dat niet heeft geleid tot een tweede vernietiging.
the forum at pompeii 006
pillars supported at hous 003
Bron(nen): The Guardian