Kardinaal: 'Slaapt een man met een man dan worden beiden met de dood bestraft'

Cultuur
dinsdag, 04 augustus 2015 om 7:57
welingelichtekringen header 1
Er worden hier en daar grootste doorbraken verwacht van de synode over gezin en seksualiteit in september in het Vaticaan. Maar de rechtervleugel van de kerk maakt zich op voor de strijd. Er is een stroming die zich 'de heldere lijn' noemt en die zal zich roeren. Het Nederland Dagblad: Eén van de Europese spreekbuizen van deze ‘heldere lijn’ is de bisschop van het Zwitserse Chur, Vitus Huonder.
Hij citeerde afgelopen vrijdag tijdens een lezing over het christelijk huwelijk voor het conservatieve Forum Deutscher Katholiken in Duitsland uit de Bijbel: ‘Slaapt een man met een man zoals je met een vrouw slaapt (…) dan worden beiden met de dood bestraft; hun bloed moet uit hen stromen’ (Lev. 20:13). Hij oogstte luid applaus in de zaal, maar ook veel kritiek.
In een verklaring achteraf betuigde hij haastig spijt en citeerde de katholieke Katechismus: afwijzing van homoseksuele daden, maar ‘respect, medelijden en fijngevoeligheid’ ten aanzien van ‘homoseksuele mens'. Maar hij had het toch maar even gezegd wat gods woord zegt over die smerigheid. Dood aan hen.
De 73-jarige Huonder is binnen het Zwitserse episcopaat de enige spreekbuis voor een ‘rigoureus katholicisme’ en ligt slecht bij zijn collega-bisschoppen. Onlangs werd hij door de paus in privé-audiëntie ontvangen. De reden daarvoor is nooit bekendgemaakt.