Muziek van 'The Artist': Hommage aan de grote componisten van Hollywoodfilms

Cultuur
vrijdag, 24 februari 2012 om 00:00
welingelichtekringen header 1
De film The Artist van de Franse regisseur Michel Hazavanicius is de grote kanshebber voor de Oscars zondag. Onder meer vanwege de muziek van de, ook al Franse, componist Ludovic Bource. ‘Bource verheerlijkt met zijn grote, koperen orkestrale partituur het majestueuze en de onbeschaamdheid van film. Liefdevol sentimenteel als het nodig is, met marimba's en woodblocks die wegklakken onder strijkers, ze lijken allemaal het meedogenloos slimme werk te strelen’, jubelt The Wall Street Journal.
Voor inspiratie verdiepten Bource en regisseur Hazanavicius zich in film van de jaren '20 en '30. De componist noemt Korngold "de echte genie van filmmuziek van de vorige eeuw", terwijl Franz Waxmans muziek voor Sunset Boulevard favoriet is van de regisseur. Bource ziet zijn werk niet als een pastiche van deze bronnen, maar als een "eerbetoon voor de grote componisten van Hollywoodfilms".
De Nederlandse dirigent Ernst van Tiel van het Brussels Philharmonic, het uitvoerende orkest van de muziek van The Artist, tegen Radio 1: ‘De meeste filmcomponisten maken muziek voor korte fragmenten. In deze film moest er 90 minuten muziek zitten, van het begin tot het einde’. En die barst volgens de WSJ van de humor en de energie.