Buitenlandse pers: 'Nederlandse kiezer is regering beu'

Cultuur
door anp
donderdag, 20 maart 2014 om 9:32
welingelichtekringen header 1
Buitenlandse media omschrijven de Nederlandse gemeenteraadsverkiezingen donderdag als een afrekening van de kiezer met de regeringspartijen. Daarnaast is er de nodige aandacht voor PVV-leider Geert Wilders’ pleidooi voor 'minder Marokkanen'.
PvdA en VVD ,,lijken zwaar afgestraft voor hun beleid'', constateert de Belgische krant De Morgen. Ook persbureau Reuters heeft vooral oog voor eventuele landelijke consequenties: ,,Verlies gemeenteraadsverkiezingen kan Nederlandse coalitie onder druk zetten''. De kiezer heeft het gehad met de bezuinigingen, luidt de voornaamste conclusie.
De Spaanse krant El País ziet de opkomst van ,,de xenofobe en anti-islamitische Geert Wilders'' nog eens bevestigd door deze verkiezingen, ook al deed de PVV alleen mee in Den Haag en Almere, ,,een slaapstad in de buurt van Amsterdam''.
Tegenslag
Verder schrijft de krant over de tegenslag voor de drie partijen die de politiek decennia hebben gedomineerd: CDA, VVD en PvdA. Ook El País constateert dat het verlies het pijnlijkst is voor de sociaaldemocraten, die zelfs in Amsterdam hun positie als grootste partij verloren.
Het ,,anti-Marokkaanse spreekkoor'' is ook het Amerikaanse persbureau AP en het Belgische dagblad De Standaard niet ontgaan. ,,Wilders liet zijn partijgenoten luidkeels schreeuwen dat ze minder Marokkanen in hun stad en land willen'', omschrijft de Belgische krant De Standaard het tafereel op de PVV-bijeenkomst in Den Haag.
Voorpagina
De Vlaamse omroep VRT heeft een foto van Alexander Pechtold op de voorpagina gezet en meldt als belangrijkste nieuws de winst van D66, SP en de lokale partijen.
Duitse media hebben donderdagmorgen nauwelijks oog voor de verkiezingen in het kleine buurland. De enige Nederlander op de homepage van de Duitse Süddeutsche Zeitung en de Frankfurter Allgemeine is Robin van Persie, die zijn club Manchester United met drie goals naar de kwartfinale van de Champions League schoot.