En wéér daalt de werkloosheid in Amerika

De werkloosheid in de VS is opnieuw gedaald. Het is een aanwijzing dat Amerika de weg naar economisch herstel is ingeslagen.  Daarmee doet de VS het beter dan Europa en ook Nederland waar het einde van  het banenverlies nog niet in zicht lijkt. In voorgaande maanden kreeg president Obama het verwijt de cijfers rooskleurig voor te stellen vanwege de verkiezingen. Uit de cijfers die vandaag uitkwamen blijkt dat de banengroei doorzet. De officiele werkloosheid is nu 7.7 % procent, de laagste stand sinds december 2008. Op een ander terrein scoort de Amerikaanse economie beter dan Europa: De huizenmarkt. In het hele land stijgen de huizenprijzen en neemt het aantal verkochte huizen toe. De voorraad onverkochte huizen slinkt. Sinds 2006 zijn er niet zo weinig huizen te koop geweest. Dit is allemaal  goed nieuws voor de bouwsector en ook voor toeleveranciers en woninginrichters. "Het lijkt wel kerstmis", zei een makelaar deze week. De woningmarkt is een belangrijke stimulans voor de economische groei. De verbeterde huizenmarkt heeft te maken met de lage rente en de kolossale stimuleringsmaatregelen van president Obama. Het zou allemaal nog sneller gaan als de banken niet zo moeilijk deden over nieuwe hypotheken. Veel huizenkopers stuiten op onwillige banken. Die zijn huiverig om nieuwe hypotheken te verstrekken omdat ze zo veel geld verloren door 'slechte hypotheken'.        

Bron(nen):   CBS  RTR  WSJ  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. IwanovKapotjeplov

  De huizenmarkt in de VS doet het beter dan hier omdat investeerders huizen opkopen om te verhuren en omdat men daar de pijn van de overwaardering snel heeft genomen, iets wat in NL nog voor een belangrijk deel moet gebeuren.

  Verder waag ik te betwijfelen of de VS het werkelijk beter doet. Als je de economische groei afzet tegen het tekort en de enorme hoeveelheid geld die men op de pof in de economie steekt, is het resultaat vrij droevig. Daar hoor je dan weer niemand over: men kijkt alleen maar naar dat ene cijfertje dat de werkloosheid gedaald is.

  Het uur van de waarheid komt als de VS zijn eigen broek moet gaan ophouden. Nu al kopen marktpartijen bijna geen Amerikaanse staatsleningen meer. De Chinezen (voorheen de voornaamste kopers) zijn al een tijd geleden gestopt en kopen er nu massaal goud voor in de plaats. Dat houdt in dat vrijwel het complete begrotingstekort van de VS wordt gefinancierd door de FED. Dat kan niet blijven duren.

  Om een indruk te geven van de begrotingsproblemen: als overheid heb je 3 soorten uitgaven: uitgaves voor zaken als onderwijs, het leger, infra etc. , dan de lopende verplichtingen (uitkeringen etc.) en de rente op de staatsschuld. Het is nu al zo ver dat de lopende verplichtingen en de rente hoger zijn dan de belastinginkomsten. Dus al zou de VS het hele leger opdoeken, niets meer uitgeven aan infra en onderwijs en wat al niet meer, komt ze toch geld tekort.

  Jaja, de VS doet het beter. Het lijkt een beetje op de man die van een wolkenkrabber valt en op weg naar beneden bij elke verdieping denkt: “Tot nu toe gaat het goed”.

  • Genuine_Defector

   Daarnaast schijnen de werkloosheidscijfers ook niet helemaal accuraat te zijn. Veel werklozen staan niet geregistreerd en worden zo niet meegewogen bij het cijfer. Mensen die alle hoop verloren hebben en niet meer actief zoeken naar een baan, en dat schijnen er een hoop te zijn, worden bijvoorbeeld niet meegeteld. Dat geeft een vertekend beeld.

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)

Reacties niet toegestaan