Grafiek: De explosieve groei van de Chinese steden

Voor wie nog twijfelt aan de economische macht van China is deze grafiek interessant. Het economisch wonder dat zich in het land voltrokken heeft, is het best te zien aan de explosieve groei van de steden.

Niet alleen het aantal inwoners is fors toegenomen, maar ook het bnp. Gekeken naar het bruto nationaal product in 2018 zijn Shanghai, Beijing, Shenzhen, Guangzhou, Chongqing en Chengdu de belangrijkste steden van China.

Hun groei is exemplarisch voor de stormachtige toename van de Chinese economie. Waar in 1978 het bnp van Shanghai maar 27,8 miljard yuan (3,5 miljard euro) bedroeg was dat in 2018 ongeveer 3,3 biljoen (0,42 biljoen euro), een toename van 12.000 procent.

Het grootste succesverhaal is echter Shenzhen. De zuid-Chinese stad, die tegen Hong Kong aan ligt, had in 1978 een bnp van onder de 200 miljoen (25,4 miljoen euro), nu is dat opgelopen tot 2,4 biljoen (0,3 biljoen euro), dankzij de economische vrijhandelszone die daar is ingesteld. Het bnp nam er met 1,2 miljoen procent toe.

Ook de andere grote Chinese steden zijn geëxplodeerd, niet alleen ten opzichte van 1978, maar ook gezien tien jaar geleden.

Infographic: The Explosive Growth of Chinese Cities | Statista

Bron(nen):   Statista