Dorian langzaam op weg naar de kust van de Verenigde Staten

Samenleving
door anp
maandag, 02 september 2019 om 11:50
dorian langzaam op weg naar de kust van de verenigde staten1567421542
Orkaan Dorian heeft op de Bahama’s al voor een ravage gezorgd. Onduidelijk is nu hoe het verder gaat met de storm. Wel is duidelijk dat Dorian in de komende dagen zeer traag in de richting van Florida trekt. Maar over wat daarna gebeurt, verschillen de berekeningen, meldt Weeronline.
Zo is het nog onduidelijk of het oog van de orkaan aan land zal gaan in Florida. Ook een landfall in noordelijkere staten is mogelijk. De meerderheid van de berekeningen laat de kern van de orkaan op de Oceaan blijven en precies lang de kust van de Verenigde Staten trekken, maar ook dan is er nog sprake van groot gevaar.
De hoogste windsnelheden worden gemeten in de zogeheten eyewall, de wolkenrand rondom het oog van de orkaan. Dorian is een categorie 5 orkaan en er zijn gemiddelde windsnelheden gemeten van 285 kilometer per uur en windstoten tot 350 kilometer per uur. Daarmee is het een van de zwaarste orkanen ooit op de Atlantische Oceaan.
Bovendien produceert Dorian extreem veel regen. Doordat het systeem nog tot en met dinsdag boven de Bahama’s blijft liggen kan de neerslagsom oplopen naar 1400 millimeter. Ter vergelijking: in Nederland valt in een heel jaar 850 millimeter. Daarnaast komen huizenhoge golven voor. De combinatie van wind, stormvloed en ongekende hoeveelheden regen maken dat Dorian momenteel flinke verwoestingen aanricht op de noordelijke eilanden van de Bahama’s.