Alle croissants komen uit dezelfde fabriek: ook die van je dure bakker

In de gemiddelde supermarkt betaal je misschien een kwartje voor je croissant en bij de bakker? Met gemak een euro. Dat kan terecht zijn als die bakker uren kwijt is met het zelf maken van een ovenvers croissantje, maar dat is niet zo ontdekte de Keuringsdienst van Waarde. Ze komen allemaal uit dezelfde fabriek.

Zowel de supermarkt als de bakker krijgen de croissants bevroren binnen en bakken ze alleen af. Dat kan ook haast niet anders, want het maken van een croissant is veel werk. Om hem echt perfect te krijgen ben je drie dagen bezig: op de eerste dag wordt het deeg gemaakt, de tweede dag rolt de bakker de croissant en op de derde dag gaat hij de oven in.

De fabriek van Europastry maakt 30.000 croissants per dag voor een inkoopprijs van 20 cent. Volgens bakker Menno 't Hoen maakt waarschijnlijk minder dan 1 procent van de bakkers de croissants nog zelf. "Het is ook niet te doen," vindt hij. Ook andere bakkers geven toe hun croissants uit de fabriek te halen, maar waarom zijn ze dan zo duur?

De conclusie is dat bakkers gewoon heel veel winst maken op de croissants. Veel mensen denken nog steeds dat iets dat van een echte bakker komt beter smaakt en van die perceptie maken bakkers gretig gebruik.

De aflevering van de Keuringsdienst van Waarde is donderdag om vijf voor half negen te zien op NPO3.