Steeds meer 65-plussers werken door: “We staan anders in het leven”

Met pensioen gaan, je kijkt er naar uit en je bent er bang voor. Van de ene kant: eindelijk alle vrijheid en vrije tijd om te doen waar je zin in hebt. Van de andere kant: wat moet je gaan doen de hele dag? Steeds meer 65-plussers kiezen ervoor om in deeltijd aan het werk te blijven. Ze doen dan wel het liefst 'eenvoudiger' en stressloos werk.

Een tiende van alle AOW'ers heeft nog steeds een betaalde baan, zo onderzocht USG People. Zij werken vooral in de logistiek en de zorg. "Sinds een paar jaar merken we dat mensen steeds langer willen doorwerken’’, zegt Simone Groeneboer, directeur MKB van uitzendbureau Start People, dochterbedrijf van USG People, in het AD.

Verwacht overigens niet dat deze doorwerkers fulltime aan de slag gaan in hun oude functie. Integendeel, ze kiezen voor baantjes die ze leuk vinden, die niet te veel stress veroorzaken en ze werken maar een paar uur per week.

Bijna de helft van de doorwerkende AOW'ers werkt voor de sociale contacten. Zo'n 45 procent heeft een bijbaan om extra geld te verdienen. "De meerderheid is echter op zoek naar iets anders en iets ‘leuks’. Ze werken om in contact te komen met andere mensen en om zich nuttig te voelen,’’ aldus Groeneboer.

De huidige 65-plussers zijn actief. Wie niet doorwerkt, doet vaak vrijwilligerswerk. In het onderzoek geeft 40 procent aan als vrijwilliger actief te zijn, een kwart is mantelzorger. "De categorie 65+ is nog volop actief’’, zegt Groeneboer. "Hoe dat komt? Dat kan ik alleen maar gissen. Als ik naar mijn omgeving kijk, denk ik dat we oprecht vitaler zijn. We staan anders in het leven. Mensen hoeven niet altijd meer te werken, maar ze willen volop in het leven staan. Het leven houdt niet op bij 65.’’

Bron(nen):   AD