Voor Griekenland is het komend jaar erop of eronder

Nadat er deze week uit financiële en Europese kringen, en ook uit het land zelf, optimistischer geluiden te horen waren over Griekenland dan lange tijd het geval is geweest, heeft de Griekse minister van Financiën vandaag een domper op de feestvreugde gezet door te stellen dat Griekenland volgend jaar nog steeds uit de eurozone zou kunnen vallen. “Het zal ons volgend jaar alleen maar lukken als we ons aan het programma houden dat is afgesproken met de Europese Unie en het IMF,” aldus Yannis Stournaras in een interview met de Financial Times. Het gevaar is volgens hem dat de sociale onrust over de bezuinigingen zó hoog oploopt dat de twee centrum-linkse partijen van de regeringscoalitie het kabinet zullen laten vallen. Dat dit gevaar zeer reëel is, blijkt uit de bevindingen van Georg Pieper, een Duitse psychotherapeut, die is gespecialiseerd in de behandeling van trauma-patiënten. Pieper bracht onlangs een bezoek aan Griekenland en is zich doodgeschrokken. Hij zag hoogzwangere vrouwen, die zich van ziekenhuis naar ziekenhuis spoedden om te kunnen bevallen, maar overal werden geweigerd omdat ze niet verzekerd waren. Mensen die tot voor kort tot de middenklasse behoorden en nu groente- en fruitafval verzamelden op de markt. Een oude man, wiens pensioen was gehalveerd, waardoor hij zich nu zijn medicijnen tegen hartklachten niet meer kon veroorloven. Volgens Pieper wordt de mens in dergelijke situaties “een soort roofdier, dat zich alleen nog maar met zijn eigen overleving bezighoudt.” Hij vraagt zich af “hoe lang deze samenleving dit nog volhoudt voordat zij explodeert.” De Griekse minister van Financiën zegt dat het land in 2013 zijn zesde opeenvolgende recessiejaar zal ingaan. De economie zal nog eens met ongeveer 4 procent krimpen, na de achteruitgang van 6 procent dit jaar. Hij voorspelt echter een ommekeer in het vierde kwartaal en een bescheiden groei in 2014. “Eind dit jaar zal er licht zijn aan het einde van de tunnel.”

Bron(nen):   Financial Times  Frankfurter Allgemeine    

2 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  Volgend jaar erop of eronder?
  Ze hadden er al lang uit moeten gaan. Kijk naar Ijsland. Het land weigerde zijn banken uit te kopen en liet ze failliet gaan, schold vervolgens iedereen de hypotheekschulden kwijt en dat land zit weer prima in z’n vel omdat ze zichzelf weer konden opbouwen. Ze weigerden te luisteren naar het ‘goede’ advies vanuit Brussel en goddank anders hadden ook diep in de shit gezeten.

  Als Griekenland verstand heeft trekken ze acuut terug uit de Euro en beginnen opnieuw.
  Volgend jaar zal niet anders verlopen dan dit jaar want ze zullen uitgekocht blijven worden.
  Wat voor nut dat heeft is mij ook een raadsel want het zgn geleende geld wordt direct op de banken van de EU teruggestort door de rente die is te voldoen.

  Met een beetje mazzel slepen andere landen die er slecht voor staan ons allemaal mee. Dan kunnen we tenminste allemaal een nieuw systeem opbouwen waarin we geen slaven zijn van bedrijven en banken.

 2. malky

  Dit net binnen: Griekenland is in 2009 failliet gegaan.

Reacties niet toegestaan