Van de doemvoorspellingen rond de euro kwam er geen een uit

De vraag is wie de somberste toon aansloeg. Paul Krugman, gevierd econoom en Nobelprijswinnaar  of Willem Buiter, de Nederlandse hoofdeconoom van Citibank. Het zal er om hangen, maar in het koor van doemaankondigers waren zij beide het somberst. Voor beide stond in mei vast dat de euro in zijn huidige vorm 2012 niet zou overleven. Het minste wat zou gebeuren is dat Griekenland uit de euro zou worden gezet, of zou gaan. Waarschijnlijk was dat er meer afvallers zouden zijn - Spanje, Ierland, Portugal, Italie - mogelijk was de opdeling in een Neuro en een Zeuro, en denkbaar was dat er aan het eind van 2012 totale economische chaos zou heersen. Het waren niet de minste die dat aankondigden, maar ze hadden allemaal ongelijk. De euro is er nog, Griekenland maakt er nog deel van uit, er is een zwakke recessie, maar van totale chaos is geen sprake. Maar, schrijft Business Insider, we zijn nog niet af van de brengers van de zwarte boodschappen. Ze hebben zich misschien een jaar vergist, maar wat in het vat zit verzuurt niet en alle rampen kunnen, nee zullen zich nu in 2013 afspelen. De voortekenen zijn er al: massale werkloosheid, zeker in het zuiden, steeds sterker wordende radicale politieke groeperingen, een bevolking die genoeg heeft van bezuinigen. 2012 bracht de ondergang niet, noch van de wereld, noch van de euro, maar 213 ziet er veelbelovend uit

Bron(nen):   Business Insider      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bert Hilhorst

  213 was een oubollig jaar

 2. André Somers

  Goed nieuws dus voor deze site, want er blijft ook in 2013 voldoende ruimte voor nog meer van de doem-kletspraat van deze glazen-bol kijkers. Ze hebben immers in 2012 een welwillend podium gevonden hier…

 3. malky

  Draaien om het afvoerputje, meer is het niet.

 4. grasspriet

  Dat het nu nog niet gebeurd is wil niet zeggen dat het niet gaat gebeuren.
  De euro én de EU kraken en barsten van alle kanten. Brussel zal echter zo lang mogelijk de schijn ophouden en de kop in het zand steken. Maar onvermijdelijk is het.

 5. Peter Smokers

  Wat langzaam gaat voel je des te beter. De gifbeker gaat tot onder de bodem leeg.
  Natuurlijk pleurt de euro.
  Steeds weet men weer een stunt uit te halen om de beurs gunstig te stemmen.
  Nog nooit zo hoog geëindigd.

  Maar geloof me de knal komt straks als een doffe klap als niemand het meer verwacht.

  213 was een goed jaar, ja. Vast, maar voor wie ?
  Niet voor ons.

  Ik ga volgend jaar lachen, gieren en brullen als de hele ekonomie op z’n gat ligt en nog manker dan manke nelis niet meer overeind komt.

  Ekonomen weten niks. Stelletje prutsers zijn het.
  Niemand zag het aankomen.
  Als je het nieuws volgt dan lees je de ene keer dat de krisis voorbij is.
  De andere keer over z’n hoogtepunt en dan weer dat die een gevoelige tik krijgt en dat de zenuwen door de kelen van onze eurofanatische politici gieren.

  Nu heeft Hollande ook al afgehaakt om de rijken de rekening te presenteren waar ze al eeuwen recht op hadden.
  De beste pensioenen en hoogste leeftijden daar en wij kunnen het apezuur krijgen.

Reacties niet toegestaan