Meerdere economen zijn het eens: “Er dreigt een crisis in 2020”

Hoewel de groeicijfers voor de meeste Europese landen er best aardig uitzien, vrezen bankiers en economen dat een crisis niet lang meer op zich laat wachten.

"In 2020 dreigt een nieuwe eurocrisis en bankencrisis,” zegt de Zwitserse bankier en marktanalist Felix Zulauf bijvoorbeeld. In Vlaamse zakenkrant De Tijd schetst hij een uiterst somber beeld. “Er komt een periode die 10 tot 15 jaar kan duren en die veel bedrijven die de voorbije decennia een sterke groei kenden parten zal spelen.”

Hij is niet de enige die er zo over denkt. Ook de bekende (maar zwartgallige) economieprofessor Nouriel Roubini, die de crisis van 2008 voorspelde, voorziet donkere tijden. Door een handels- en technologieoorlog tussen de VS en China en een oliecrisis zal er in 2020 een wereldwijde recessie ontstaan, verwacht de topeconoom.

De invloedrijke Franse econoom Jacques Attali (75) denkt er hetzelfde over. “Het systeem zal exploderen”, waarschuwt hij. Attali ziet vooral een gevaar in de toenemende concentratie van rijkdom en armoede en de opkomst van het populisme.

Voorzitter van de Franse bank Société Générale, Lorenzo Bini Smaghi, denkt dat met name een harde Brexit grote gevolgen kan hebben. Hij vergelijkt deze gebeurtenis met de val van zakenbank Lehman Brothers, waar ruim tien jaar geleden de crisis mee begon.

Tenslotte een objectief negatief signaal: de OESO (de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling) voorspelde afgelopen maand voor dit jaar de laagste groei van de wereldeconomie sinds het begin van de crisis in 2008. De wereldeconomie groeit naar verwachting met maar 2,9 procent in 2019. Vorig jaar was dat nog 3,6 procent.