S&P: Nederlandse huizenprijzen eerst omlaag, later weer omhoog

Kredietbeoordelaar Standard & Poor's (S&P) voorspelt dat de daling van de huizenprijzen in Nederland dit jaar zal versnellen, maar dat later - over een paar jaar - de prijzen weer zullen gaan stijgen. Dat maakte S&P donderdag bekend naar aanleiding van een vooruitzicht op de woningenmarkt in Europa. De daling zou tussen de 5 en 6 procent komen te liggen. De afwaardering van de huizenmarkt komt volgens S&P door de toenemende werkloosheid, de vertraagde groei van de inkomens en de vooruitzichten op bezuinigingen van de overheid. Dat maakt de consument in Nederland angstig om te verhuizen. Op de lange termijn moet de huizenprijs wel weer gaan aantrekken volgens de kredietbeoordelaar. De bevolkingsgroei en het naderende tekort aan woningen moeten dat bewerkstelligen.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Bart_van_Oerle

  ” Op de lange termijn moet de huizenprijs wel weer gaan aantrekken volgens de kredietbeoordelaar. De bevolkingsgroei en het naderende tekort aan woningen moeten dat bewerkstelligen.”

  Schaarste alleen kan niet voor hoge prijzen zorgen, het geld om die hoge prijzen te betalen moet namelijk ook aanwezig zijn. En dat zit er niet in met beperking van HRA, verplichte aflossing en minder hoge maximum hypotheek. Dat dalen komt wel goed, maar die stijging zit er voorlopig echt niet in.

  • RhodBerth

   De stijging zit er zeker wel in, want nu is iedereen (absurd) streng in de leer, over een aantal jaar zal er weer soepeler verstrekt worden. Logisch ook, want in NL zijn er altijd weinig wanbetalers bij hun hypotheken.

   Er is schaarste en de laatste jaren is er bijna niet gebouwd. Heel veel starters hebben de aankoop uitgesteld. Straks gaat het er toch van komen, en dan komt de hele markt weer in beweging.

   Verder zijn de prijzen laag momenteel en hebben de starters een paar jaar door kunnen sparen. Ik geloof nog steeds niet dat NL straks lang blijft na-sudderen in een soort middelconjunctuur.

   Iedereen houdt al een paar jaar de adem in en is erg negatief, de spaargelden zijn ontzettend gestegen de afgelopen jaren. Op een dag is onze negatieve pessimistische kijk op de wereld voorbij, en gaan we al dat spaargeld uitgeven. Om nog niet te beginnen over de babyboomers die binnenkort met pensioen gaan en ook veel geld te besteden hebben.

   Elke crisis is tijdelijk, behalve in het geïsoleerde, vreemd economische Japan.
   Van te voren ziet niemand de crisis aankomen, en in de crisis ziet niemand het einde aankomen. Maar de werkelijkheid is gewoon dat er een conjunctuur is, en die is momenteel allang over het dieptepunt heen.

   (in antwoord op Bart_van_Oerle)
   • Bart_van_Oerle

    Hoop doet leven, hè. Zeker een huis te koop staan?

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Hoop is niet nodig. Het gaat prima, heb een mooie langdurige klus als ZZP’er en 2012 was een heel goed jaar. Geen huis te koop staan.

     Ik ben inderdaad een optimist, en tot nu toe terecht. Bange mensen bereiken niet veel. Hoewel, als ik nu in Griekenland zou wonen zou zelfs ik pessimistisch worden.

     (in antwoord op Bart_van_Oerle)
     • Bart_van_Oerle

      Ok, mooi, mooi en inderdaad, angst is onze grote vijand. Maar voor de duidelijkheid, ik ben ook optimist en ben zeer optimistisch over komende lagere huizenprijzen. Goedkoop wonen, dat wil toch iedereen?

      Over optimisme gesproken: heb je ‘De rationele optimist’ van Matt Ridley gelezen? Een echte aanrader.

      (in antwoord op RhodBerth)

Reacties niet toegestaan