Apple verder omlaag: Niet langer meest waardevolle bedrijf ter wereld

Het ging vandaag weer slecht met Apple. Het bedrijf had een tijd lang het trotse predikaat 'meest waardevolle bedrijf ter wereld'. Maar in de loop van vrijdag moest Apple die eretitel afstaan aan Exxon. Opvallend: Apple wordt gerekend tot de 'nieuwe' economie. Exxon behoort tot de mastodonten van de 'oude' economie. Het Apple-aandeel verloor opnieuw fors en staat nu rond de $440. En dramatische daling ten opzichte van de top van ruim $700. Nog niet zo lang geleden waren er analisten die een  koers van $1000 voorspelden. Apple heeft last van tegenvallende verkopen van de nieuwe, maar dure iPhone5. Veel klanten kopen de goedkopere iPhone4 of wijken uit naar de grote concurrent Samsung. Zijn  Apple-producten te duur? Dat zou kunnen. Maar het verlagen van de prijs van iPhones en iPads drukt de winst en maakt Apple minder 'cool'. Apple heeft nog steeds snob-appeal. Dat ging jarenlang goed. Misschien heeft die strategie van Apple-oprichter Steve Jobs het einde van zijn levenscyclus bereikt. Bovendien zijn veel tablets en smartphones van de concurrenten nu even goed en mooi als die van Apple. In onderstaande grafiek is goed te zien hoe Exxon met een matige stijging koploper Apple toch wist in te halen:    

Bron(nen):   CNN  WSJ  USAToday  

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Teun

  Steve Jobs was een visionair marketeer en perfectionistische productontwikkelaar, maar een slechte leider van een bedrijf. Had hij dat goed gedaan, dan had hij gezorgd voor goede opvolging. Dit echec zat eraan te komen, want de opvolging is niet competent. Apple wordt de volgende RIM/Nokia.

 2. Saljoet

  Heel jammer, mooi en goed werkend product maar arrogantie ligt altijd op de loer als het succes toeslaat.
  Ik zie het meer als een (harde) correctie, en ik hoop dat Apple wakker wordt uit z’n droom.

 3. Vogelbeest

  Steve Jobs bleek een meester te zijn in het perfectioneren van ideeën die door anderen goed bedacht, maar slecht uitgevoerd waren.
  Als dat je enige bestaansrecht is, en je durft ook nog eens in het hoogste marktsegment te gaan zitten met je gestolen ideeën zul je wel moeten zorgen dat je kwalitatief het beste bent, snelste processors, meeste geheugen etc.

  Inmiddels koop je van samsung en htc betere producten voor minder. (https://www.welingelichtekringen.nl/tech/116832/iphone-5-is-de-slechtste-van-de-beste-smartphones.html) Je moet wel heel goed in marketing zijn om daar tegenop te kunnen.

 4. Dead Silence

  Gisteren mij iPad weggedaan en een Galaxy Note 10.1 gekocht. Wat een verschil, genot en vrijheid. Geen appels meer voor mij…

Reacties niet toegestaan