Bye, bye crisis? Dow en S&P naar hoogste niveaus in jaren

NEW YORK (ANP) - Sterke resultaten van grote bedrijven als Procter & Gamble en Microsoft stuwden de beursgraadmeters op Wall Street vrijdag tot de hoogste niveaus sinds eind 2007. De S&P 500 was daarbij op weg naar de langste winstreeks in ruim 8 jaar tijd.

Een half uur voor het slot stond de Dow-Jonesindex van 30 toonaangevende fondsen 0,4 procent hoger op 13.878 punten. Dat is de hoogste stand sinds eind oktober 2007. In die maand bereikte de Dow met 14.198,10 punten de hoogste stand ooit. De S&P 500 klom 0,5 procent tot 1502 punten. Die breed samengestelde index gaat daarmee voor het eerst sinds 2004 acht dagen achter elkaar omhoog en nadert eveneens zijn recordstand van oktober 2007 (1576,09 punten).

De door technologiefondsen gedomineerde Nasdaq steeg vrijdag 0,7 procent tot 3151 punten.

Procter & Gamble was de uitblinker in de Dow Jones. 's Werelds grootste producent van consumentengoederen werd 3,5 procent meer waard, dankzij een verdubbeling van de nettowinst in het afgelopen kwartaal. Het bedrijf achter merken als Braun, Oral B, Duracell en Pampers verhoogde daarnaast de winstverwachting voor zijn volledige boekjaar, dat nu halverwege is.

Ook Microsoft werd beloond voor goede kwartaalcijfers. Het nieuwe besturingsprogramma Windows 8 bezorgde de softwaregigant de hoogste omzet die ooit in één kwartaal werd gehaald. Beleggers zetten Microsoft 0,8 procent in de plus.

Starbucks was met een winst van 4,4 procent een van de sterkst presterende fondsen in de Nasdaq. Het koffieconcern presenteerde donderdag nabeurs ook een recordomzet over het vorige kwartaal. In die periode klom de nettowinst bovendien met 13 procent.

Apple was wederom het zorgenkindje van de Nasdaq. De iPhoneproducent leverde nog eens bijna 2 procent in, door de toenemende argwaan onder beleggers over de groeikansen van het bedrijf. Apple moest zijn positie als 's werelds meest waardevolle bedrijf door de recente koersverliezen vrijdag afstaan aan olieconcern Exxon Mobil. Sinds het aandeel Apple eind september piekte op ruim 705 dollar is zo'n 30 procent van de beurswaarde van het bedrijf verloren gegaan.

De bedrijfscijfers wogen zwaarder dan de onverwachte daling van de verkoop van nieuwbouwwoningen in de VS, in december. Die zakten in die maand met ruim 7 procent ten opzichte van november. Desondanks namen de verkopen van nieuwbouwwoningen in heel 2012 voor het eerst in 7 jaar tijd weer toe.

De prijs van een vat Amerikaanse olie klom 0,1 procent tot 96 dollar. De euro werd vrijdagavond voor 1,3460 dollar verhandeld, tegen 1,3455 dollar bij het slot van de Europese beurzen eerder op de dag.