Huizenprijzen blijven stijgen: “Dit is woningnood”

De huizenprijzen blijven maar stijgen. Woningen waren in het laatste kwartaal van 2019 zo’n acht procent duurder dan in hetzelfde kwartaal het jaar ervoor. “Overal lees ik over de wooncrisis, maar ik durf inmiddels wel te spreken over woningnood”, aldus Onno Hoes, voorzitter van de NVM. 

Het woningaanbod neemt verder af. Eind vorig jaar stonden er 4 procent minder woningen te koop. De gemiddelde prijs was 326.000 euro. De Nederlandse Vereniging voor Makelaars (NVM) denkt dat het aantal verkochte woningen dit jaar gaat dalen. Dat komt simpelweg omdat er te weinig huizen te koop staan en er komen, onder meer door de stikstofcrisis, niet genoeg nieuwe woningen bij.

Volgens het NVM blijven de huizenprijzen ook dit jaar stijgen, maar het aantal transacties zal dus dalen. NVM-voorzitter Hoes spreekt van een vicieuze cirkel waardoor de woningmarkt steeds minder toegankelijk wordt. “Niet alleen is het aanbod voor de groep kopers met ongeveer anderhalf keer een modaal inkomen heel beperkt, maar voor hen is de drempel voor een financiering ook heel hoog.”