Krugman: Zo eindigt de euro…

Paul Krugman heeft een lezenswaardige analyse van de situatie in Europa op zijn blog op de New York TimesHij laat doorschemeren dat de Italiaanse verkiezingsuitslag het begin is van het einde voor Europa. 'Het einde van de euro wordt niet ingeluid door de banken, maar door bunga bunga'.  Niet dat Krugman denkt dat de euro al ten dode is opgeschreven, nog niet. 'Maar eurocraten snappen niet dat dit het begin van het einde is van Europa. Ze willen maar niet snappen dat er groei nodig is en niet alleen bezuinigingen die een valse stabiliteit geven.'  Volgens de Nobelprijswinnaar Economie zullen de eurocraten 'nooit een kans missen om een kans te missen'. 'Hun beleid van bezuinigen en soberheid, dat grote bevolkingsgroepen treft in hun dagelijkse bestaan, is een complete mislukking. Geen enkel land dat harde bezuinigingen doorvoert onder de bezielende leiding van de eurocraten toont enig teken van herstel. De werkloosheid neemt alleen maar toe en vernietigt op allerlei niveaus maatschappelijke en commerciële voorzieningen'.  Als de Italiaanse verkiezingen geen alarmbellen doen rinkelen om maatregelen te nemen, zal de euro binnenkort verdwijnen, denkt Krugman.

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Vogelbeest

  Als we alle voorspellingen op WIK serieus hadden moeten nemen viel de Euro de afgelopen 3 jaar gemiddeld 1 x per 3 weken.

 2. Opzeeland

  Sowieso is het niet verstandig om Krugman al te veel te vertrouwen, maar als wel.nl het artikel goed samenvat, is dit wel heel tegenstrijdig:

  Juist de Italiaanse verkiezingen laten zien dat de Italiaanse burger Niet wil bezuinigen. Hoezo luidt dit de euro ondergang in, als Krugman beweert dat Wel bezuinigen de ondergang wordt.

  • VSP

   Misschien moet je het artikel zelf eens lezen. Daarin legt PK het je precies uit.

   (in antwoord op Opzeeland)
 3. John

  De Italianen zijn zich een ongeluk geschrokken van wat ze (zelf) hebben gedaan: een grapje van de verkiezingen maken. En van wat ze niet hebben gedaan: naar de stembus gaan (25% thuisblijvers). Nu maar hopen dat ze over een halfjaar tot hun positieven zijn gekomen en niet blijven doen alsof het echte leven een opera is.

 4. ivet

  ‘Het einde van de euro wordt niet ingeluid door de banken, maar door bunga
  bunga’. – dus er was helemaal niets ad hand voor de Italiaanse verkiezingen en al helemaal niet door de banken…? Een ogenschijnlijke obsessie voor bunga bunga staat een Nobelprijs blijkbaar niet in de weg…ik had wat meer niveau verwacht!

 5. brabantman

  John

  Het lijkt Nederland wel. Zijn ze ook geschrokken van z.g. strategisch stemmen. Alleen het grote verschil is dat Italianen blijkbaar verstandiger zijn en de kliek van Monti naar huis sturen.
  Je zult het zien, bij de volgende verkiezingen stemmen ze weer allemaal op dezelfde PvdA en VVD.

 6. Peter Rokers

  Hoe het gaat maakt niet uit, maar het gaat. Hoelang zijn we nou al aan het bezuinigen ? Alles is verzuurd en dat merken we aan de ekonomie. De volgende bezuiniging staat klaar en weer op de zorg. Hoe ? Dat weet nog niemand.
  Belasting verhoging.
  Hahaha. Ja, zo komen we er vast wel uit.
  Kijk, dat heb je als je maar verstand hebt van graaien, graaien, graaien.
  Ze gaan net zolang door tot er geen cent meer binnen komt.

  De VVD is nog de grootste. Natuurlijk krijgt de PvdA alle kredits.
  Alsof de partij altijd grootste is geweest en alleen heeft geregeerd.
  Het CDA is hier mee begonnen.
  Het zijn allemaal populisten en ik wil er eigenlijk niks mee te maken hebben.
  Bij de volgende verkiezingen ga ik echt niet meer.
  Ik geloof er niet meer in.
  Je kunt net zo goed op de duivel stemmen.
  Maakt allemaal toch niks meer uit.
  Die bezuinigingen komen elk jaar terug.

  In no time rammen ze de verkwanseling van onze rechten door aan Brussel.
  En de meesten slapen nog rustig verder.

Reacties niet toegestaan