Lagarde waarschuwt: Coronavirus kan crash als in 2008 veroorzaken

Christine Lagarde waarschuwt dat de uitbraak van het coronavirus kan leiden tot een economische crisis in Europa, die doet denken aan de financiële crash van 2008. De president van de Europese Centrale Bank adviseert de EU-lidstaten om stevige maatregelen te nemen.

Dinsdagnacht heeft Lagarde de EU-leiders tijdens een videoconferentie opgedragen om in actie te komen door de overheidsuitgaven te verhogen, eigen fiscale stimuleringsmaatregelen in te voeren en te zorgen dat banken blijven lenen aan bedrijven. De ECB zelf zal donderdag aankondigen de rentetarieven te verlagen.

De ECB stelt monetaire stimuleringsmaatregelen voor, die voorzien in ‘supergoedkope’ financiering voor banken, zodat leningen in de hele EU beschikbaar blijven en de Europese economie blijft draaien. Maar Lagarde waarschuwt dat het beleid alleen zin heeft als het wordt gesteund door alle EU-lidstaten. Ze voegt nog toe dat de economische schok tijdelijk kan zijn mits er op adequate wijze wordt gereageerd.

Zware maatregelen zijn nodig om te voorkomen “dat delen van jullie economieën instorten”, aldus de baas van de ECB tegen de 27 EU-leiders.

Bron(nen):   The Guardian