“Bankrun in Zuid-Europa zal niet lang uitblijven”

Het vertrouwen van spaarders in banken is weg. Een bankrun in Griekenland, Italië, Spanje en Portugal zal niet lang uitblijven, waarschuwt de Griekse econome Elena Panaritis in een interview met De Morgen. Panaritis, oud-parlementslid voor de Pasok, werkte bij de Wereldbank en is oprichtster van de denktank Thought for Action, noemt de ‘blitzbelasting’ op Cypriotisch geld “een ramp”. Een veel te snelle beslissing die geen rekening houdt met het economisch basisprincipe 'vertrouwen'. "Mensen gaan er van uit dat als ze geld aan de bank toevertrouwen, ze daar gerust over kunnen zijn en dat geld altijd kunnen afhalen indien nodig." Dat vertrouwen is nu beschadigd, zegt Panaritis. Niet alleen in Cyprus, maar wereldwijd, maar vooral in de eurozone. "Er zijn bepaalde zaken die je gewoon niet doet. Je spreekt geen kwaad over je moeder, of over de maagd Maria als je katholiek bent. Welnu, je komt nooit aan de deposito's. Nooit. Dat is een gouden regel. Je kunt het alleen doen als er sprake is van criminele activiteiten, maar dat moet je dan eerst bewijzen." Volgens haar is er vooralsnog geen bewijs dat er witwasoperaties gebeuren in Cyprus. “Dat is een groot gerucht. Net zoals het eerdere gerucht dat alle Grieken lui zijn. En mocht het toch zo zijn, dan is dat een zaak voor het gerecht.” Deze maatregel treft alle spaarders, van arm tot rijk. Ook van Britse en Griekse, zegt ze. "In 2008, na de bankrun op Northern Rock, kwam er veel Brits spaargeld naar ex-kolonie Cyprus. In 2010 hebben veel Grieken hun geld naar Cyprus overgezet." De Griekse econome vindt dat dit interventionisme ingaat tegen de essentie van het kapitalisme. Het heeft volgens haar zelfs iets weg van centraal gepland communisme. "Ik heb twintig jaar in de VS gewerkt. Voor een Amerikaan is het gewoon ondenkbaar wat er nu in Europa aan de gang is." Lees het hele interview hier.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Ach… als ze de banken failliet hadden laten gaan, dan had iedereen boven de 100k voorlopig naar zijn geld kunnen fluiten. Want alleen tot dat bedrag zijn er garanties op (particuliere) spaartegoeden. Dan hadden de spaarders fijn de rij kunnen gaan staan met de andere schuldeisers.

 2. Niegol

  Jaja, die Griekse dame. Die zal ons even komen uitleggen hoe de financieële wereld in elkaar steekt…

  Of is dit het zoveelste onzin-DOOOOMMMM-verhaal over Cyprus, Griekenland, Spanje etc etc, waar toch achteraf niets van blijkt te kloppen?

  En dat het ingaat tegen de essentie van het kapitalisme is onzin. Belasting (ook speciale belastingen zoals deze) kan prima samengaan met Kapitalisme. Hoewel, als ze echte Chicago stijl vrije markt wil, hoort iedereen alles boven een ton gewoon kwijt te zijn. Dan zouden namelijk de banken gewoon failliet gegaan zijn, redden van commercieele banken is namelijk veel strijdiger met Kapitalisme.

  Ze sprokkelt dus lekker hier en daar wat stukjes onderbuikgevoel bij elkaar om haar verhaal op te hangen.

  Oftwel een dame die is ingehuurd door Griekse rijkerds die hun geld tegen een leuk rentetariefje en uit de buurt van de Griekse fiscus op Cyprus hebben gestald en nu als de dood zijn dat ze (het zou toch niet waar zijn!) toch nog moeten bijdragen aan de redding van hun eigen spaarcentjes.

 3. Karel Kritisch

  Morgen 12:00 rabobank! Rennen!

 4. Edwin67veen

  Dan heeft Elena Panaritisu te lang is dat achtelijke land VS gewerkt. Zij vieren nog steeds feest met geleend geld en leren dus werkelijk niets. Wat er in Europa aan de gang is, is dat we langzamerhand (door de crisis) weer ons boerenverstand zijn gaan gebruiken. Gewoon er aan wennen dat een mens niet meer kan uitgeven dan hij binnenkrijgt. En dat geldt ook voor landen. En dat is nu net iets wat Amerikanen niet kunnen. Die hebben moete met allerhande grenzen. Grenzen als het gaat om krediet, overgewicht, mensenrechten, andere landen en gebruiken respecteren, martelmethoden noem het maar op. Volgens mij hebben ze daar ook nog steeds de doodstraf. Dus ik zou maar geen grote mond hebben over Europa als je 20 jaar in Bonanza gespeeld/gewerkt hebt.

  Europa is op dit moment het enige werelddeel (binnen de EU) die hun verstand aan het gebruiken zijn en zeggen, genoeg is genoeg. We kunnen niet langer boven onze stand leven. We hebben te veel geleend, te goede sociale voorzieningen, arme mensen (china, afrika, india) het werk laten doen waar wij te beroerd voor zijn en wel 3 keer op vakantie, een mooi huis, tal van hobby’s en sporten en ach, hebt u nog maar 1 auto, dan koopt u er toch een bij.

  Ja, natuurlijk weet ik dat dit niet voor iedereen geldt, natuurlijk weet ik dat mensen al jaren geen cent te besteden hebben, maar dat komt ook voor in economisch goede tijden. Ook in 2006 en 2007 (de vette jaren) waren er mensen die het moeilijk hadden. Maar om nu te zeggen dat de Nederlandse burger zwaar onder de crisis lijdt (in het algemeen) vind ik sterk overdreven.

  Het probleem met het stallen van geld is dat rijke mensen altijd de gunstigste voorwaarden opzoeken. Dat doen de grote bedrijven ook. Ze vluchten altijd naar belastingparadijzen. En dat is nu juist waarom je zo snel mogelijk een politieke unie (EU) moet hebben. Doordat in alle landen met de zelfde munt, andere regels (en andere regeringen) gelden, worden de Europese burgers tegen elkaar uitgespeeld. En daar zit nu juist het probleem.

  Maar het duurt nog wel even voordat mensen als Wilders, Berlusconi en Beppe Grillo hun mond gesnoerd krijgen. Het moet nog veel slechter gaan, voordat de Europeanen doorkrijgen dat we nu eindelijk eens 100% moeten samenwerken. En als dat gebeurd, wil ik nog wel eens zien hoe het verder gaat met de VS. Na deze opleving, gaan ze waarschijnlijk helemaal de afgrond in. Tja, en dan helpt zo’n groot en duur leger ook niet meer.

Reacties niet toegestaan