Parlement van Cyprus stemt tegen spaardersheffing

Geen enkele parlementariër van het Cypryotische parlement heeft het EU-voorstel gesteund om spaarders meet te laten betalen aan de redding van de banken. Negentien parlementariers onthielden zich van stemming, 37 stemde tegen. En nu? Niemand die het zeker weet. De EU komt vermoedelijk niet met een nieuw besluit. Reddende engel kan Rusland zijn Wordt vervolgd

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Kijk aan, daar heb je die vervelende democratie weer.
  En zou deze horde ooit genomen worden, heb je nog dat akelige rechtssysteem, het is niet uit te sluiten dat deze diefstal veroordeeld…

  Hoe dan ook, de euro gaat gered worden, daar zorgen de niet verkozen Muppets wel voor.
  Een oneindig lange feestperiode waarin de banken dicht kunnen blijven, ik noem maar een optie.

 2. RhodBerth

  En nu gaan de banken failliet en het land failliet, waardoord de spaarders al hun spaargeld kwijt zijn.

  • Genuine_Defector

   Prima, kiezen ze zelf voor.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Mooie proeftuin. Niet helpen, failliet laten gaan, uit de euro stappen, en kijken wat er gebeurd. Misschien werkt dat goed voor Cyprus, dan kunnen Griekenland en co. mooi dezelfde weggaan. En misschien dat heel Cyprus in hyper-crisis komt, dan kunnen de Grieken en co zien wat er gebeurd als ze de kont tegen de krib gooien.

    En het mooiste is dat de Cyprioten er zelf democratisch voor gekozen hebben.

    Ik zou het wel weten als ik mocht kiezen tussen 9% meebetalen om m’n bank te redden, of al m’n spaargeld verliezen. Zowieso is het best logisch dat je een beetje bloed als je bank failliet gaat. Als ik een order plaats bij een bedrijf dat failliet gaat dan krijg ik m’n aanbetaling toch ook niet terug, en hoeft de overheid toch ook niet bij te springen?

    Moeten mensen maar kritischer zijn waar ze hun spaargeld stallen, of een bank wel betrouwbaar is. Als iedereen dat had gedaan hadden we nu niet in een financiële crisis gezeten. Luie mensen roepen om meer overheid, betalen meer, en zijn vaker boos op diezelfde overheid.

    (in antwoord op Genuine_Defector)
    • Genuine_Defector

     Daarom, bovendien heb ik geen medelijden met mensen die hun spaargeld beleggen in malafide witwaslanden. Daar zit nu eenmaal een hoog risico aan.

     En inderdaad. Laat maar klappen. Kijken wat er gebeurt. Misschien wel goed om eindelijk eens wat beweging in die hele crisis te krijgen.

     (in antwoord op RhodBerth)
  • grasspriet

   Tegen het advies van de EU in heeft IJsland zijn banken failliet laten gaan, de mensen de schulden kwijtgescholden en is opnieuw begonnen. Daar gaat het nu beter dan waar ook.
   Het kan dus echt wel anders maar vreemd genoeg horen we daar weer eens niet over in het 8 uur journaal.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Dat is een harde manier om opnieuw te beginnen.
    Het heeft wel een hoge mate van onrechtvaardigheid in zich, omdat de schulden van de een de baten van de ander zijn. Het kan op de lange termijn ook desatreuse gevolgen hebben. Waarom hard werken in IJsland als al je geld/uitstaande vorderingen van de ene op de andere dag weg kunnen zijn?

    Er is ook iets voor te zeggen, om weer helemaal op 0 te beginnen.
    Uiteraard is IJsland Nederland niet, IJsland is veel kleiner, geisoleerder, minder afhankelijk van internationale handel, etc
    IJsland is ook Cyprus niet. Als Cyprus dit zou doen zou ze haar halve economie, die op Russische ‘investeerders’ leunt kwijtraken.

    Het antwoord van de ene economie is niet het antwoord voor de andere economie. Daarom zijn opmerkingen als “In Zweden hebben ze geen euro en daar gaat het wel goed” of “Waarom kunnen we niet net als Zwitserland uit de EU gaan en een pact met Europa sluiten” ook zinloos.

    (in antwoord op grasspriet)
   • Erwin

    De economie in IJsland draait ook veel minder om de financiële wereld dan dat in Cyprus het geval is. De financiële sector is de belangrijkste motor van de Cypriotische economie.

    (in antwoord op grasspriet)

Reacties niet toegestaan