Gaat het gezag van Jeroen Dijsselbloem deze chaos overleven?

Het was zijn allereerste test als voorzitter van de Eurogroep. En onder zijn leiding kwam het besluit tot stand om de spaarders op Cyprus te laten mee betalen aan de oplossing van de bankencrisis op het eiland. Sindsdien is de Eurocrisis, die was gaan liggen, weer opgelaaid. De euro verliest aan waarde, de rente in landen als Italie en Spanje stijgt en bovenal: de crisis rond Cyprus lijkt onoplosbaar. Al was het maar omdat eens de banken weer open zullen moeten en dan een bankrun bijna onvermijdelijk is. Met alle besmettingsgevaren voor andere landen. De voorganger van Dijsselbloem, de Luxemburger Juncker, heeft al geopperd dat onder zijn leiding het nooit zo fout zou zijn gelopen. Dat staat niet vast. Wat wel vaststaat is dat deze impasse is bereikt onder leiding van Dijsselbloem.

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Chiu

  Ik ben geen fan van Dijsselbloem en al helemaal niet van de PvdA. Echter, als de heer Juncker ervoor zou zorgen dat hij wat vaker gewoon nuchter bleef tijdens de werkweek (en vooral na de lunch) dan zou hij dit soort ‘backstabbing’ makkelijk kunnen voorkomen.

 2. kletsmajoor

  De “feiten” in dit artikel kloppen niet. De euro is alweer terug op het niveau van voor de beslissing en ook de rentes van Italië en Spanje zijn weer terug op de oude niveaus. Eigenlijk reageerden de financiële markten en de beurzen opvallend onaangedaan. Dat komt omdat de beslissing van de Eurogroep o.l.v. Dijsselbloem weldegelijk logisch is. De financiële markten en de beurzen zagen dat snel in nadat de eerste verwarrende berichten over de redenen om de spaarders aan te slaan werden opgehelderd. Het enige wat Dijsselbloem te verwijten is, is dat de initiële communicatie van het besluit heel slecht was. Misschien dat hij ervan geleerd heeft niet tot in de kleine uurtjes door te vergaderen, dan verliest iedereen zijn scherpte en dat kan gemakkelijk to echt rampzalige beslissingen leiden.

  • Pietje_Precies

   17 miljard valt ook nog wel mee in het totaal der dingen. Maar het belangrijke signaal dat de depositogarantie van 100k niets waard blijkt te zijn, mag niet onderschat worden. Het wordt pas leuk als we Spanje weer gaan bailouten…..

   (in antwoord op kletsmajoor)

Reacties niet toegestaan