Fusies van gemeenten kosten miljoenen aan wachtgeld

In de afgelopen drie jaar is er in totaal 3,2 miljoen euro aan wachtgeld betaald aan wethouders en burgemeesters die na gemeentefusies geen werk meer hadden. Dat meldt De Telegraaf vanochtend op basis van navraag bij 34 gemeenten.
Voor in totaal 55 wethouders en 11 burgemeesters hield hun baan op te bestaan door gemeentefusies sinds 2011. Gemiddeld werd aan wethouders 2326 euro per maand uitgekeerd. In totaal ontvingen de burgemeesters ongeveer 730.000 euro aan wachtgeld.

 

 

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  Als de fusies er niet waren geweest dan hadden deze wethouders/raadsleden gewoon salaris doorbetaald gekregen, dus het kost ons zowieso niks meer. En op de lange termijn levert het geld op.

  Overigens logisch dat deze mensen wachtgeld krijgen.
  In de publieke zaak is het mogelijk dat je vanwege politieke ontwikkelingen van de ene op de andere dag je werk kwijtraakt. Als je mensen geen wachtgeld geeft, dan blijven mensen (nog meer) plakken aan hun politieke baantje, omdat ze anders financieel berooid raken.

  Goeie politici moeten hun werk kunnen doen, of op kunnen stappen, zonder zichzelf financieel tekort te doen. Als je tegen wachtgeld bent, dan is het logische gevolg dat je (nog) slechte(re) politici krijgt.

  • Pietje_Precies

   nou, wakker worden aub. In de commerciele wereld heb je ook fusies, gevolgd door efficiency slagen wat inhoudt dat er 5000 man ontslagen worden en daarna nog eens 4000 omdat het aandeel niet presteert. Niet omdat je niet functioneert, maar omdat je gewoon de volgende in de ranglijst bent.
   Dit wachtgeld is een achterhaalde regeling. Als je geen baan kunt vinden als je sneuvelt, dan kun je blijkbaar niks, behalve slap lullen en had je op je pluche ook al niks te zoeken. zwaar versoberen die handel. alleen voor burgemeesters ministers, en raadsleden van de grote steden als ze verantwoordelijkheid moeten nemen.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Ja, en de mensen die ontslagen worden bij fusies en reorganisaties krijgen ook nog maanden, soms jaren, salaris mee. Bovendien komen ze daarna in de WW terecht die de overheid betaalt.

    Het verschil is dat wachtgeld duurt tot je een nieuwe baan hebt.
    Je ontslagvergoeding is zowieso altijd volledig, en hoef je niet terug te betalen als je na 1 week een nieuwe baan hebt.

    Verder is een medewerker van een commercieel bedrijf geen politiek figuur.
    Hij draagt geen politieke verantwoordelijkheid, en hoeft dus ook nooit uit politieke overwegingen op te stappen.

    Bij ‘opstappen uit politieke overwegingen’ hoort wachtgeld.
    Het alternatief is dat nooit iemand opstapt omdat die persoon dan financieel aan de grond komt.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Heldoppantoffels

   We zijn het zo nu en dan toch ook wel eens met elkaar….

   (in antwoord op RhodBerth)
 2. Frits

  Het wordt tijd dat voor iedereen bij de overheid exact dezelfde regels gelden als in het bedrijfsleven. Een afbouwende ww gevolgd door bijstand. Waarom heeft een ambtenaar recht op meer? Alleen omdat hij de regels mag maken? Heel snel al deze peperdure privileges de prullebak in.

Reacties niet toegestaan