De prijzen van nieuwe huizen moeten met tientallen procenten omlaag

De prijzen van nieuwe huizen moeten met enkele tientallen procenten omlaag om weer te kunnen concurreren met bestaande woningen. Gemeenten, projectontwikkelaars en bouwers slagen daar onvoldoende in, waardoor de markt voor nieuwbouw nagenoeg blijft stilliggen. Dat zeggen betrokken partijen op de huizenmarkt tegen het FD. ‘De prijzen van bestaande huizen zijn sinds het hoogtepunt in 2008 met bijna 20% gedaald’, zegt directeur Taco van Hoek van het Economisch instituut voor de Bouw. ‘De prijzen van nieuwbouw moeten met hetzelfde percentage omlaag. Waar dit niet kan, komt het aanbod stil te liggen.’ Daar zijn, schrijft het FD, twee wegen voor: de gemeenten moeten de grondprijzen drastisch verlagen en de bouwers hun bouwkosten. Zo niet, dan raken ze hun huizen niet kwijt. (totdat de prijzen van bestaande woningen weer gaan stijgen)

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. marianne martens

  De gemeenten gaan de grondprijzen niet verlagen en de andere groepen gaan de bouwkosten niet verlagen, omdat dan de winsten, sorry, hoor!!! de kleine/ grote aannemers, met hun uitgebuite werknemers, minder winst maken.Nogmaals sorry, uw foto laat ook huizen zien waarin, wij in 1 hebben gewoond, ronduit ook tragisch voor de vele gezinnen, 2 -verdieners en alleenstaanden. In de trein hoorde ik een groep deskundigen PJO’ers over onze huizen ( Oosterlijk- AM gebied ) zeggen: ” Tja, dat zijn net kartonnen melkpakken , die staan er over 10 jaar niet meer”. Inderdaad erbarmelijk slecht gebouwd, met huilende huisvaders met weer een lekkage in de bouwkeet, bij 1 huis kwamen de champignons uit het vochtige nieuwe plafond. Mentaliteitsverandering!!!!!!!!!!

  • André Somers

   Er is hier vaak kritiek op het schrijven van de redactie, maar aan jouw reactie is echt geen touw vast te knopen…

   (in antwoord op marianne martens)
   • marianne martens

    PJO’ers zijn Project- Ontwikkelaars/ Oosterlijke Eilanden in Amsterdam. Hoop dat het nu iets duidelijker is.

    (in antwoord op André Somers)
 2. Ron Kersten

  Dit is al jaren een probleem hier in de omgeving. Ik kan me herinneren dat ik zelfs ruim 10 jaar geleden had ingeschreven voor nieuwbouw. De prijs was hoog, maar de woningnood ook… dus denk je.. het doet pijn in de portemonnee maar het moet maar.
  Krijg je doodleuk te horen dat je niet in aanmerking komt omdat je niet aan de criteria van de gemeente voldoet (ja ik was toen alleenstaand) . Na een jaar was er nog geen huis verkocht, de boel lag nog steeds te wachten op kopers. Vervolgens neem je weer contact op omdat je zo naief bent dat ze nu misschien mij wel in aanmerking laten komen en/of de prijzen wat realistischer maken. Maar nee hoor: de gemeente is onverbiddelijk en zorgt ervoor dat de bouwer zijn huizen aan de straatstenen niet kwijtraakte: die beste man zou me graag helpen maar de gemeente neemt ze in een wurggreep.

  De grondprijzen zijn hier nog steeds bezopen hoog, de bouwkwaliteit is er zeker niet beter op geworden (da’s een understatement) en de eisen die gemeenten stellen aan “zelfbouwers” zijn gewoon idioot dus ook dat is geen leuke optie meer.

  Als ik een kavel zou kopen dan snap ik dat je wel een woning moet bouwen die past in de omgeving maar …. Er moet niet gedicteerd worden welke kleur steen, hoe groot het bebouwde oppervlak en hoe hoog de erfafscheiding gemetseld moet worden. Ik wil persé niet in een 30 jaren woning wonen met die treurige donkerbruine steen en grote muren eromheen maar men dwingt je wel om een gevangenis-woning af te nemen van een goedgekeurd type van bepaalde bouwers. Dit heeft dus niets meer te maken met “zelf” bouwen, want uiteindelijk is het niet anders dan een projectontwikkelaar die een hele vinex-wijk ergens neerpleurt en er samen met de gemeente rijk van wordt.

  Onze nieuwbouwmarkt is zodanig verziekt dat er stevig de bezem door moet, dus gemeenten en bouwers moeten eens luisteren naar wat de burger nodig heeft.

  • marianne martens

   ben het helemaal met U eens. Onder de bestaansvoorwaarden behoort ook een dak ,boven je hoofd. Zelf kreeg ik het idee in het Oostelijk Havengebied Amsterdam, dat de Gemeente, de meest kwade genius is geweest, ze gingen op IJburg gewoon verder
   onder een andere naam. Hebben ze afgekeken van bepaalde groepen, die veelal met een niet bestaande Estate op de proppen kwamen. Bij een hoog flatgebouw kwamen de nieuwe bewoners wonen. Na 3 dagen zakte de parkeervloer + auto’s in de Yuppen buurt zo naar beneden. Mensen hopen op een lekkere woonomgeving, komen met verwachting en plezier wonen, maar er zijn veel factoren, die deze gevoelens de kop in drukken.De huizen zijn soms mooi ontworpen, maar het is vervreemdend om in een bizar mini- cosmosje te leven.
   NB Grienend stond ik naar een betonnen tussenmuur, met allemaal gaten erin ( niet bepleisterd) , te kijken.Ongeloof of misschien wat kinderlijk, dat mensen op deze manier zaken zo afhandelen.

   (in antwoord op Ron Kersten)

Reacties niet toegestaan