Slovenie wordt Cyprus-2, dat denkt zelfs de eigen centrale bankpresident

Er zijn veel redenen om aan te nemen dat Slovenie het volgende Cyprus wordt. De systeembanken van het landje zitten vol met slechte leningen en het land zelf is te klein om die banken te redden. Maar de regering ontkent dat. Die zegt dat er niets aan de hand is en dat ze zonder hulp van buitenaf het probleem gaan oplossen. Maar de president van de centrale bank van Slovenie twijfelt er openlijk aan. Marko Kranjec eist van de regering een gedetailleerd, uitgwerkt plan waarin overtuigend wordt aangegeven waar het land de middelen vandaag gaat halen om de wankelende banken te redden. Pas dan gelooft hij het, schrijft Bloomberg. Marko Kranjec is niet alleen de baas van de centrale bank, maar hij is ook een van de leden van de board van de ECB, de Europese Centrale Bank  

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. grasspriet

  De EU = dominospel.

 2. j g

  Ik had altijd wel het gevoel dat dit een keer fout moest gaan. Toen men in Nederland een referendum hield over de Europese grondwet, heeft de toenmalige regering letterlijk hun kont afgeveegd met het resultaat. De burger wilde dit allemaal niet en men ging gewoon verder. Ik zie dit als pure dictatuur. Nu krijgen we ook nog de rekening gepresenteerd en betalen zullen ten koste van alles wat in decennia is opgebouwd. Weg geld, weg rechten, weg toekomst.
  Nu zie je vaak adviezen om in goud en zilver te stappen. Als het zover is dat goud en zilver het gaan overnemen van gedrukt geld dan wil dat betekenen dat het hele systeem is ingestort. Dan kan je eigenlijk maar beter een wapen in huis hebben want dan gaat de wetteloosheid gelden. Men moet dus keihard ingrijpen om dat te voorkomen. Niets wijst erop dat het ook gaat gebeuren. In Brussel feest men gewoon door of moet ik zeggen Straatsburg want daar verhuisd het hele circus om de maand heen. Ondertussen heeft men ook nog eens flink oorlog zitten voeren. Irak, Afghanistan, Libië en nu Mali met desastreus resultaat. Dus burger houd je waffel en werk tot je dood neervalt en als je geen werk hebt verrek dan maar, dat is de boodschap uit Brussel en natuurlijk ook Den Haag.

  • John JohnN

   Ieder land krijgt de regering die het verdient.
   Het is niet waar dat “de burger” het “groot europa” niet gewild heeft, een grote meerderheid was enthousiast over de euro 12 jaar geleden. Grenzen weg en maar één soort geld in je portemonnee, halleluja, we rijden nonstop de zon tegemoet! Alsof het leven een Mediterranee-vakantie is. Verder heeft “Postbus 51” het er bij de rest in geramd. Er waren waarschuwende stemmen, maar die werd de mond gesnoerd.
   Nu stikt het van de mensen die het met de kennis van nu zo heel goed weten.
   We hadden kunnen beseffen wie er het meest belang hadden bij 1 grote interne markt en wie niet. Zo is het nog steeds, daarom gaat het redden van zwakke broeders en zusters dóór ten koste van steeds meer werkgelegenheid, vooral in de sector die geen wezenlijke belangen bij die grote interne markt hebben – en in het kielzog de dienstensector omdat uit pure overlevingsstrategie iedereen allang en blijvend zijn portemonnee dicht houdt.
   Ik maak wel bezwaar tegen uw fantaseren dat wetteloosheid zal zegevieren en dat ieder daarom maar een wapen moet aanschaffen. Als dat uw visie is kunt u maar beter meteen een flink stuk touw zoeken en een stevige hoge boomtak.

   (in antwoord op j g)
   • j g

    Mijn mening hierover is volgens mij niet fatalistisch maar realistisch.
    U begrijpt niet helemaal wat ik wil zeggen. Ik fantaseer niet over wetteloosheid dat zal gaan zegevieren. Zodra goud een algemeen betaalmiddel zou worden is er dus geen vertrouwen meer in pappiergeld of banktegoeden. Dan leef je dus min of meer in de middeleeuwen. Ik wil er op wijzen dat er te veel signalen zijn die kunnen leiden tot een ernstig verval van de maatschappij.
    De burger wilde hooguit een unie binnen Europa die de samenwerking en economische ontwikkelingen zouden bevorderen en meer niet, men dus is totaal doorgeschoten. Daar hebben onder andere Nederlandse burgers dus faliekant tegen gestemd. Nu gaat men bezuinigen op een moment dat je juist niet moet doen.

    (in antwoord op John JohnN)
 3. Dead Silence

  De tumor van Europa zit in Brussel, met uitzaaiingen in o.a. Den Haag. Ik ben altijd gaan stemmen, zodat ik recht van spreken heb. Maar ik doe het niet meer. Die 3 minuten is me nog teveel.

Reacties niet toegestaan