Bijna een derde van de bedrijven in problemen door betalen vakantiegeld

In principe moeten bedrijven in mei het vakantiegeld uitbetalen aan hun werknemers, maar uit een enquête blijkt dat bijna een derde daar eigenlijk het geld niet voor heeft.

De Ondernemer vroeg 626 ondernemers of hun bedrijf in de financiële problemen komt als ze personeel in mei vakantiegeld moeten uitbetalen. Daarop antwoordde 32 procent met 'ja'. Nu rijst de vraag of die uitbetaling ook later mag.

"We hebben bedongen dat er in de loonkostenregeling, de zogeheten NOW, een opslag is voor zaken als opbouw vakantiegeld en pensioenpremies,” vertelt Hans de Boer voorzitter VNO-NCW in het AD. "Samen met de vakbonden hebben we branches gevraagd waar problemen kunnen ontstaan te kijken of je bijvoorbeeld pensioenpremies, voor de duur van enkele maanden kan uitstellen of afspraken kan maken over anders omgaan met uitbetalen van het vakantiegeld. Samen kunnen we zo de crisis doorkomen.”

Volgens econoom Mathijs Bouman zal het uitkeren van vakantiegeld de economie niet vooruit helpen. "Het probleem is op dit moment niet dat mensen niet genoeg geld hebben. Het probleem is dat er nu niet genoeg kan worden verkocht, door de horeca bijvoorbeeld, reisbureaus, theaters.”

Toch is hij ook geen voorstander van 'zomaar niet uitkeren'. Bouman legt uit: "Je hebt afgesproken dat een deel van je salaris niet per maand wordt uitgekeerd, maar één keer per jaar. Dat is part of the deal.” Zijn plan: "Je zou willen dat die buffer bij de ondernemer blijft en dat er bijvoorbeeld een schuldbewijs voor later komt. Voor kerst, bijvoorbeeld. Ik zou zeggen: vraag het eens aan je werknemers, of dat ook goed is. En niet aan de vakbond, want die maakt er meteen een principekwestie van.”

Bron(nen):   AD