Zwitserland start mogelijk al in oktober met vaccinaties tegen coronavirus

Wetenschap
woensdag, 22 april 2020 om 10:59
welingelichtekringen header 1
Zwitserse onderzoekers zeggen mogelijk in oktober al te kunnen beginnen met vaccinaties tegen Covid-19. Dat stelt immunoloog Martin Bachmann.
Swissmedic bevestigt deze week dat het vaccin, mits het aan alle criteria voldoet, al voor het eind van het jaar in gebruik kan worden genomen. Het geneesmiddelenagentschap is in gesprek met onder meer Bachmann die bij het universitair ziekenhuis van Bern werkt. Bij de ontwikkeling van de vaccinatie zijn ook Chinese en Letse wetenschappers betrokken.
"Het tijdschema is zeer optimistisch, maar het is niet helemaal onwaarschijnlijk", zei Lukas Jaggi, woordvoerder van Swissmedic. "Vanwege de urgentie van de coronaviruspandemie, praten we over goedkeuringsprocedures van weken, geen maanden."
Bachmann laat weten al succesvolle vaccinaties te hebben uitgevoerd bij muizen. De wetenschapper wist op basis van de gensequentie van SARS-CoV-2 eiwitten te isoleren die het virus in staat stellen om zich aan menselijke cellen te hechten. Daarop maakte hij een versie van het virus die mensen niet ziek maakt, maar wel een immuunreactie opwekt, zoals vaccins meestal werken.
Bron(nen): HLN