‘We onderschatten de diepte van de economische crisis die komt’

Nederlanders hebben geen idee hoe de coronacrisis nog om zich heen gaat grijpen, waarschuwt werkgeversvoorzitter Hans de Boer in het FD. De miljardensteun van de overheid ‘verdoezelt’ de gevolgen van de pandemie, die ondernemers wel al direct voelen. 'Dankzij het noodpakket, de loonkostendoorbetaling, blijft de werkloosheid nog laag. Mensen voor wie nu geen acuut ontslag dreigt, denken dat het met de economie wel meevalt. Dat gevoel houdt een risico in.' Dat risico is dat 'de mensen' denken dat het economisch meevalt.

De Boer is nog steeds enthousiast over de verregaande en snelle maatregelen van het kabinet. 'Geloof me, ik heb veel contact met werkgeversorganisaties in andere Europese landen: zo ging het nergens. We zijn in Nederland heel sterk van start gegaan.'

Maar volgens De Boer stijgt de spanning bij ondernemers en de angst voor een grote klap. Dat blijkt uit een peiling die de werkgeversclub afgelopen week bij de aangesloten brancheorganisaties deed. In maart meldde nog minder dan de helft een omzetdaling van meer dan 20%, nu is dat tweederde.

Bron(nen):   FD.nl